Őrizetbe vették a Fany tulajdonosát

Ştefan Cadart és feleségét péntek reggel vette 24 órás őrizetbe a DNA, mert lezsírozták a Kolozs megyei járatok versenytárgyalását.
Hirdetés

A Fany cég tulajdonosait megvesztegetéssel, pénzmosással és okirathamisítással gyanúsítják, a Korrupcióellenes Ügyészség 30 napos előzetes letartóztatásukat kéri.

Rajtuk kívül őrizetbe vették Daniela Dobrilát, a Román Közúti Hatóság (ARR) egyik igazgatóját kenőpénz elfogadása és pénzmosásban való bűnrészesség miatt. Illetve őt azzal is gyanúsítják, hogy illetékteleneknek biztosított hozzáférést biozalmas információkhoz.
 
Erdély egyik legismertebb személyszállítási cégének tulajdonosát és feleségét, aki a cég gondnoka, azzal gyanúsítják, hogy megvesztegetés révén jutott Kolozs megyei járatok üzemeltetési engedélyéhez a 2014-2019 közötti időszakra szóló kiíráson. 
 
12 ezer euró értékben adtak készpénzt, autót, mp3 lejátszót, tévét és ruhákat Daniela Dobrilának, aki egyrészt betekintést engedett számukra riválisaik pályázatába, másrészt olyan dokumentumot bocsátott ki, amelynek alapján a kolozsvári törvényszék nem adott helyt a Kolozs megyei tanács kérelmének, miszerint a kolozsvári metropoliszövezet útvonalait vegyék ki a versenytárgyalásra bocsátott járatok közül.
 
Daniela Dobrilă további közbenjárárásaiért kért még két Apple laptopot is 3500 euró értékben, de azokat nem volt alkalma megkapni.
 
Az említett versenytárgyalás kiírásakor, 2013 novemberében a kolozsvári helyi közszállítási vállalat még nem alakult kereskedelmi társasággá, és nem tudott részt venni a versenytárgyaláson. Holott a kolozsvári polgármesteri hivatal már megegyezett a környező települések polgármestereivel, hogy a helyi közszállítási vállalat indít idéntől járatokat a környék falvaiba, és rengeteget tárgyaltak és meg is állapodtak az útvonalakról és a járatsűrűségről.
 
Márciusban beindult jónéhány járat, sőt a közszállítási vállalat nem számolta fel az évek óta működtetett kisbácsi járatát sem, pedig arra az útvonalra a Fany nyert most működtetési jogot. A Fany ezért beperelte a társaságot, a kisbácsiak viszont teljesen bojkottálják a Fanyt, mert az nem hozza be őket a központba, és jegyvásárlás is kényelmetlen.
 
Az ügyészség közleménye megjegyzi, más természetes és jogi személyek ellen is nyomoznak, és hogy a nyomozás során igénybe vették a SRI szolgáltatásait.

Hirdetés