Villanyáram a nagyváradiak háztartási hulladékából

Nagyváradon a szemétből vonják ki a villanyáramot. Jut is, marad is.
Hirdetés

Óránként nagyjából 500 kilowattnyi áramot képes termelni az a biogázgyűjtő rendszer, amelyet már január óta tesztelnek és hamarosan hivatalosan is használatba helyeznek a nagyváradi szeméttelepen – ecsetelte a Krónika megkeresésére Pásztai Zoltántól, a hulladéklerakót üzemeltető ECO Bihor vállalat igazgatója.

Az így nyert áramot egy középfeszültségű vezetékre csatlakozva juttatják az országos hálózatba, amelyhez immár az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) jóváhagyását is megkapták. A motorok működése révén a rendszer hőenergiát is termel, amit szintén hasznosítanak, így ezzel a projekttel nem csupán az atmoszférát mentesítik a metángáztól, hanem a telep teljes energiaigényét ki tudják vele elégíteni.

A projekt – amelynek megvalósításán mintegy két éve dolgoznak – nem pusztán a kiotói egyezménynek felel meg, hanem jövedelmezőnek is ígérkezik, hiszen mint azt Pásztaitól megtudtuk, a biogázból több villamosenergiát termelnek, mint amennyire saját maguknak szükségük van, ezért az áramot eladják majd más szolgáltatónak.

Hirdetés