A bíró, akinek nem tetszik, hogy „Ki a magyarokkal az országból”

Csak a kötelességemet teljesítettem – mondja Cristi Balaj játékvezető, aki a Kolozsvári CFR–Bukaresti Steaua mérkőzés 24. percében megállította a mérkőzést a vendégszurkolók magyarellenes skandálása miatt
Hirdetés

Az elmúlt napokban a romániai magyar nyelvű sajtóban tág teret kapott az a hír, hogy a hétvégi, Kolozsvári CFR–Bukaresti Steaua mérkőzés 24. percében Cristi Balaj játékvezető megállította a mérkőzést a vendégszurkolók magyarellenes skandálása miatt.

„A szabályzat egyértelmű ilyen esetekben: nem tűrjük az idegengyűlölelet a stadionokban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ebben a tekintetben nem fogad el semmiféle kompromisszumot. Én pedig csak a kötelességemet teljesítettem” – nyilatkozta a Maszol.ro-nak adott interjúban Cristi Balaj.

A bíró ugyanakkor elmondta: a szabályzat betartása nem erény, ugyanígy járt volna el, ha német vagy romaellenes jelszavakat skandáltak volna.

„A sportnak tisztának kell lennie, az efféle gesztusoknak nincs helye bennük. Engem sokan arrogánsnak, antipatikusnak tartanak, ezért minden alkalmat megragadnak arra, hogy támadjanak. Mindenhol vannak olyanok, akik uszítanak és vannak olyanok, akik az uszításra reagálnak” – fogalmazott a játékvezető.

Mint a Krónika az eseményről közölt tudósításában rögzítette, a kevés helyeztet hozó mérkőzés a 83. percben dőlt el a steauás Alexandru Chipciu találatával, azonban nem ez volt a találkozó legemlékezetesebb pillanata. Arra ugyanis még az első félidő 23. percében került sor, amikor Cristian Balaj játékvezető félbeszakította a mérkőzést a Steaua szurkolóinak magyarellenes, uszító skandálása miatt.

A játék két percet állt, amíg Pintilii, a vendégek csapatkapitánya, ha nehezen is, de rávette csapata szurkolótáborát, hogy hagyják abba a „Ki a magyarokkal az országból” (Afară cu ungurii din ţară) rigmus skandálását. A közönséget már csak azért is meglepte a döntés, hiszen korábban magyarellenes bekiabálásért még nem állítottak le mérkőzést Kolozsváron.

Hirdetés