Összeférhetetlen honatyák

Harminckét honatya esetében állapított meg összeférhetetlenséget betöltött tisztségükkel az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Közülük 15-en PNL-s képviselők, illetve szenátorok.
Hirdetés

A feketelistán 22 képviselő és 10 szenátor kapott helyet: ők azok, akik mandátumuk alatt különböző vállalatok vezetőségében is szerepet vállaltak, ez pedig tilos. Négyen közülük még tetézték is a bajt, ugyanis a gyanú szerint hamis nyilatkozatokat adtak le betöltött tisztségeikkel kapcsolatban. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) emberei a „legrakoncátlanabbak”: az összeférhetetlenséggel megvádolt honatyák közül 15-en e párt színeiben kerültek be a parlamentbe.

Ismert és kevésbé ismert politikusokat egyaránt megfedd az ANI: helyet kapott rajta például Petre Roman volt román miniszterelnök (jelenleg PNL-s parlamenti képviselő), de Sebastian Grapă és Petru Ehegartner liberális szenátorok is. Az RMDSZ honatyái közül két név szerepel a listán: Molnár Zsolt Temes megyei képviselő és Klárik László Attila Kovászna megyei szenátor.

Az ANI jelentését 45 napon belül fellebbezhetik meg az érintettek. Ellenkező esetben a határozat végleges marad, és elveszítik mandátumukat, illetve három éven keresztül nem tölthetnek be köztisztséget.

Hirdetés