Hadat üzent Băsescu a Jobbiknak

Kitiltaná Románia területéről a Jobbikot Traian Băsescu.
Hirdetés

A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem „magyarországi szélsőséges csoportok” randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.

A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a „Magyarországon betiltott Magyar Gárda” több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.

„A Jobbik egy szélsőséges párt, amely nem visel felelősséget az egyesült Európáért, csak saját kicsinyes céljait követi. Európában növekszik a szélsőséges pártok súlya, és ha Magyarország nem tudja féken tartani őket, Romániában nincs keresnivalójuk” - jelentette ki a román államfő.

Hozzátette: a Legfelső Védelmi Tanács következő ülésen is fel akarja vetni a kérdést, mert a szólásszabadság nem lépheti át azt határt, amellyel másoknak árt.
Újságírói kérdésre, hogy miért késlekedik a székelyföldi autonómiáért az Európai Parlamentben (EP) szót emelő Tőkés László állami kitüntetésének visszavonásával, Băsescu azt mondta, hogy az EP-képviselő megtámadta a bíróságon az érdemrend etikai testületének a kitüntetés visszavonását kezdeményező határozatát, és majd a bírósági döntés függvényében fog lépni az ügyben.

Tőkés László hétfői, a székely autonómiaigényekkel kapcsolatos strasbourgi nyilatkozata is nagy visszhangot keltett. Több román politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Tőkés „a román államnacionalizmus asszimilációs politikájáról” beszélt és a székelyföldi magyarság helyzetét a krími tatárokéhoz hasonlította.

Victor Ponta miniszterelnök az EP-képviselő nyilatkozatára utalva azt mondta: méltányolja, hogy az RMDSZ nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől.

Hirdetés