Nem eléggé toleráns a „tolerancia városa”

Nem kommunikál magyarul Nagyvárad önkormányzata, ezért a Diszkriminációellenes Tanács megrótta Nagyvárad polgármesterét.
Hirdetés
Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi elnöke, Molnár Csongor feljelentésének helyt adva, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) több pontban is elmarasztalta a nagyváradi önkormányzatot a kétnyelvűség hiánya miatt.
 
A döntésről dr. Menyhárt Gabriella, a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat erdélyi munkatársa valamint Lokodi Ferenc Attila, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat nagyváradi képviselője számolt be sajtótájékoztatón.
 
2006-ban született az a helyi tanácsi határozat, amely kimondja, hogy a magyarul is fel kell tüntetni a nagyváradi utcaneveket, igaz, csak tükörfordításban. Ezen határozat figyelmen kívül hagyása miatt marasztalták most el Ilie Bolojan polgármestert.
 
Azt is kifogásolta az országos intézmény, hogy a közérdekű információk nem jelennek meg magyarul is a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal honlapján, illetve hogy a helyi tanácsi határozatokat nem fordítják le magyarra, és maguknak a tanácsüléseknek az összehívása sem történik meg magyarul is.
 

Mindezek miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács két hónapig megfigyelés alatt tartja a polgármestert, s amennyiben nincs változás, a konstatáltak egy bírósági tárgyalás alapját képezhetik – számol be az Erdon.ro. 

Hirdetés