Ady Endre-emlékkiállítás nyílt Csucsán

Megnyílt és várja látogatóit Csucsán, az egykori a Boncza-kastélyban az Ady-emlékhely.
Hirdetés

A Kolozs megyei Csucsa, ahol Ady Endre feleségével, a Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt az első világháború idején, eddig is ott szerepelt a fontos irodalmi zarándokhelyek között. A látogatók azonban kevés Adyra vonatkozó emléket találhattak itt, köszönhetően annak is, hogy az Octavian Goga költő, későbbi román miniszterelnök emlékét megidéző múzeum is itt kapott helyet. Immár békésen megfér egymás mellett a két költő emlékhelye, miután a hétvégén a felújított a „fehér ház” is megnyílt a látogatók előtt. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei rendezték be az egykori szerelemi fészket, amelyben emlékkiállítást hoztak létre.   

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékkiállítás megnyitóján elmondta: Ady és Goga kapcsolata egy kicsit a román-magyar viszonyhoz is hasonlít. Abban egymást váltották a fellobbanó barátság és a kemény szembenállás szakaszai, most viszont közös az emlékhely. „Azt kívánom az erdélyi magyaroknak, erősítse magyarságukat ez a hely. Legyen az az üzenete, hogy itt voltunk, itt vagyunk és itt leszünk” – jelentette ki a miniszter, aki szerint a csucsai Ady-emlékhelynek növeli a jelentőségét, hogy Magyarország határain kívül esik.
 
 
Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja kijelentette, az lesz a következő feladat, hogy a csucsai múzeumot illesszék az utazási irodák útvonalába, az iskolai kirándulások célállomásai közé.
 
A megnyitón beszédet mondott továbbá Aurel But, az Octavian Goga múzeum igazgatója, aki köszönetet mondott az Ady-kiállításért a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.
 
Csorba Csilla, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megemlítette, ha Érmindszenten, Ady Endre szülőfalujában is hasonló kiállítást rendezhetnek, elmondhatják, hogy fontos lépést tettek az emlékállítás útján.

 

Hirdetés