Bezárják a Farkas utcai templomot

Most vasárnap látogatható utoljára, mert utána alaposan felújítják. Másfél évig nem látjuk belülről.
Hirdetés

Az Európai Unió közel 15 millió lejes támogatásával újul meg a gótikus stílusban épített kolozsvári Farkas utcai református templom. Az előtte lévő Szent György-szobrot tavaly renoválták.

Másfél évig zárva lesz

 
Az épületben vasárnaptól mintegy másfél évig nem tartanak istentiszteleteket. Kolozsvár egyik legértékesebb műemléképülete 2015 augusztusáig nem lesz látogatható. Ez idő alatt a szomszédos Református Kollégium dísztermében tartják az istentiszteleteket.
 
Farkas utcai templom kapuja
 
A felújítási munkálatok főtervezői feladatait ellátó M&M Design építésziroda vezetője, Maksay Tünde az MTI-nek elmondta, szerkezeti beavatkozásra is szükség van, mert ki kell egyenesíteni a tetőnél az eldőlt oromfalat, ki kell cserélni a tetőszerkezet faelemeit és a cserepeket, valamint meg kell erősíteni a templom belső boltozatát.
 
Teljesen új fűtési rendszert és világítást kap az épület, melynek belsejét újravakolják, külső kőfalait letakarítják, újrafugázzák. A templom melletti rendháznak, a templomhoz tapadó megmaradt szárnyából kiköltözik az egyházi levéltár, és ott múzeumot, kiállítóteret hozhatnak létre.
 

Felújítják a templom orgonáját és padjait,

 
valamint az erdélyi nemesi családok címereit is, amelyek a templom falin láthatók. A tervezés egyes részterületeit egy összesen 35 tervezőből álló csapat végezte. A kivitelezésre az egyházközség a Decorint és a Libra Impex kolozsvári társaságokkal kötött szerződést.
 
Farkas utcai református templom Kolozsvár
 
A hatvan méter hosszú, 19 méter magas belső boltozatú egyhajós templomot Délkelet-Európa legnagyobb egyhajós gótikus csarnoktemplomaként tartják számon. Megépítését Mátyás király rendelte el 1486-ban. A ferences rend által 1489 és 1516 között felépített templomot a Boldogságos Szűz Máriának szentelték. 
 
Az épület megszenvedte a protestánsok és a katolikusok közötti villongásokat. Bethlen Gábor romos állapotban juttatta 1622-ben a református egyháznak. A templom melletti rendházból csak a kolostor kerengőjének az északi része maradt meg.
 
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
 
Fotók: Szabó Tünde

Hirdetés