Tematikus kiállítások a megújuló Ady-múzeumban

Hamarosan beköszönthet a 21. század a nagyváradi Ady Endre Múzeumba is. Imre Zoltán új igazgató megszabadulna a múlt századi looktól, interaktív és rendszeresen megújuló tárlatokat ígér.
Hirdetés

Megújul a nagyváradi Ady Endre Múzeum, ígéri az intézmény új igazgatója, Imre Zoltán, aki a nemrég nyugdíjazott Tóth Jánostól vette át a kulturális intézmény vezetését.

Mint az Erdon.ro-nak adott interjúban elmondta, a jelenlegi – egyébként felnőttek számára is potom két lejért megtekinthető – kiállítás inkább a múlt század ’70-es, ’80-as éveit tükrözi, ezen szeretne mielőbb változtatni.

A mostani tárlatot uraló pannók valószínűleg a Zilahon tervezett Ady-múzeumba vándorolnak át, a költő egykori váradi törzshelyén, a Müllerájban kialakított múzeumban pedig látványosabb anyagokat tekinthetnek majd meg az érdeklődők. Interaktivitást is terveznek.

„Összeállítottam egy háromhavonta frissülő kiállítás-sorozatot, amelynek első négy tematikája már meg is van: az első tárlaton bemutatjuk az Ady családot archív fotók, eredeti dokumentumok segítségével, ugyanis rengeteg hagyatéki anyagunk van. Aztán következik Ady Endre személyének bemutatása szintén fotók és dokumentumok, valamint könyvek, cikkek levelezések segítségével. Ezt követné A Holnaposokat bemutató tárlat, amelyen például kéziratban lévő Dutka Ákos és Juhász Gyula verseket is bemutatunk majd. A negyedik tárlat lesz az Ady és a nők tematika” – ecsetelte terveit Imre Zoltán.

Mivel azonban az Ady Endre múzeum nem egy önálló intézmény, hanem a Körösvidéki Múzeum egyik intézménye, Aurel Chiriac igazgató beleegyezésére van szükség ahhoz, hogy bármit létrehozhasson. Imre Zoltán elmondása szerint, az intézményvezető áttekintette és elfogadta a terveket.

A távlati tervek között szerepel egyébként a múzeum a küllemének és kiállítási rendszerének a módosítása is, derül ki az interjúból.

Saját honlapot és színi előadást is tervez ugyanakkor az új igazgató.

Hirdetés