Maradj otthon, nézzél tévét

S ha már otthon maradtál, akkor nem mindegy, mit nézel a tévében. Kinek az adását milyen nyelven.
Hirdetés

Szemet szúrt a román nyelvű sajtónak az új kormányprogram nemzeti kisebbségekre vonatkozó fejezetében az államilag finanszírozott, egész nap sugárzó, magyar nyelvű televízió lehetősége.

Azt sérelmezik leginkább, hogy a kormány kilátásba helyezte a már meglévő magyar nyelvű audiovizuális stúdiók bővítését és az egész napos műsorszórást.

Nemcsak új regionális magyar rádiók és televíziók kaphatnak sugárzási jogot, hanem a már meglévő a körzeti stúdiók műsorrácsai is megváltoznak. Úgy igazíthatják egymáshoz a területi stúdiók műsorait, hogy 24 órás adássá álljanak össze, így nem is kellene bővíteni a rádiók személyzetét, mondta a Hotnews által megkérdezett László Attila RMDSZ-es szenátor, a kulturális és médiabizottság tagja.
 
A cikk megemlíti, hogy mindeközben a Román Televízió súlyos pénzügyi válsággal küszködik, mintegy 180 millió eurónyi tartozást halmozott fel.
 
Névtelen RMDSZ-es forrásra hivatkozva a Hotnews azt állítja, a Szövetség azért érdekelt romániai magyar rádió és tévécsatornák bővítésében, hogy ellensúlyozza a budapesti politikai vezetők befolyását az erdélyi magyarokra, akik elsősorban magyarországi csatornákat néznek.
 
Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés