Szombaton talán már lesz új kormány

Még legalább néhány napig ügyvivő kormány irányítja az országot, miután sem az államfő, sem a kormánykoalíció nem enged a kabinet programjáról szóló vitában. Az ügyben szombaton dönt az alkotmánybíróság. Talán.
Hirdetés

Az alkotmánybíróság dönti el, hogy legitim-e a harmadik Ponta-kormány, amelynek az RMDSZ is tagja. A koalíció szerdán úgy döntött: nem enged Traian Băsescu államfő követelésének, aki közölte: csak akkor nevezi ki az új kormány minisztereit, ha a kormányprogramba hivatalosan bekerülnek az RMDSZ kormányra lépésének feltételeként vállalt célkitűzések, amelyeket külön megállapodásokban rögzítettek. Az államfő jelentette ezt kedden este közölte, azt követően, hogy a parlament nagy többséggel, 346 szavazattal 191 ellenében bizalmat szavazott Victor Ponta harmadik kormányának.

Az alkotmánybíróság szerdán úgy döntött: szombaton vitatja meg az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Népi Mozgalom párt (PMP) beadványát, amelyben megóvta a parlamenti bizalmi szavazás eredményét.

Băsescu azt mondta: a programban szerepelnie kell a székely zászlóra vonatkozó kötelezettségnek, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó kötelezettségnek is. „Ha az előző kormány, a Szociálliberális Unió programja maradna hatályban, az nem felelne meg a valóságnak” – jelentette ki az államfő.

Băsescu azt is leszögezte: akkor nevezi ki a kormány tagjait, ha a kabinet a lehető leghamarabb, felelősségvállalással a parlament elé terjeszti az új programot. A felelősségvállalás intézménye azt jelenti, hogy a parlamenti vita elmarad, de az ellenzéknek jogában áll soron kívül bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen. Ha az indítványt a többség megszavazza, a kormány megbukik, ha viszont az indítványt leszavazzák, a felelősségvállalással beterjesztett tervezet elfogadottnak minősül.

Victor Ponta miniszterelnök már korábban közölte, hogy a kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyett az RMDSZ-t soraiba fogadó új kormány programja azonos lesz az USL 2012-ben elfogadott programjával. A koalíció három másik tagja – a Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért és a Konzervatív Párt – ugyanakkor külön megállapodást írt alá az RMDSZ-szel, amelyben a szövetség kormányra lépése fejében vállalják az általa meghatározott célok teljesítését. A megállapodásban szerepel többek között az, hogy az önkormányzatok szabadon használhatják jelképeiket, de az is, hogy a kormány intézkedéseket tesz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karainak létrehozása érdekében.

Băsescu szerdán annyit engedett, hogy Gabriel Opreát kinevezte a belügyi tárca élére. Az ugyanis Radu Stroe lemondása miatt már korábban megüresedett, és a hatályos törvények szerint egy tárcát nem irányíthat 45 napnál tovább ügyvivő miniszter.

 

 

Hirdetés