Jár az újság a Hargita megyei románoknak is

Hargita megye egyetlen román nyelvű újságja, az Informaţia Harghitei a megszűnés szélére sodródott. Megmentését a magyar vezetőktől várják, úgy tűnik, nem hiába.
Hirdetés

A negyvenhat évvel ezelőtt alapított, akkor még heti hatszor, napi mintegy hétezer példányszámban megjelenő lap ma már alig háromezer példányban jelenik meg, hetente háromszor. A szerkesztőség az alkalmazottak számát is csökkentette, de így sem kerülhető el a megszűnés.

 
Mihai Groza főszerkesztő az Agerpresnek elmondta: a megye lakosságának 13 százalékát jelentő román anyanyelvű olvasók nem tudnak fenntartani egy újságot, a reklámpiac pedig etnikailag megosztott, kevés a román nyelven hirdető ügyfél. Ugyanakkor a terjesztés sem működik megfelelően, a megye északi, román többségű részébe nem jut el időben a lap. Hozzátette, több alkalommal kértek támogatást az állami intézményektől, politikusoktól, de ígéreteken kívül semmi sem kaptak.
 
A maszol.ro közlése szerint a főszerkesztő azt tervezi, hogy a Hargita Megye Tanácsához fordul segítségért. Borboly Csaba tanácselnök megkeresésükre úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a lap nem fordult hozzá már korábban segítségért. Hozzátette: „Románia megyéiben élő nemzeti közösségeknek joguk van a tájékozódásra”.  
 

Hirdetés