Zákonyi: közös nevezőt kell találni a Hűség oszlopa ügyében

Zákonyi Botond Magyarország új bukaresti nagykövete hétfői temesvári látogatásán azt kérte a város elöljáróitól, hogy vegyék figyelembe a magyarok szempontjait is a Hűség oszlopának felállítását illetően.
Hirdetés

Országjáró körútja keretében hétfőn Temesvárra látogatott Zákonyi Botond, Magyarország új  bukaresti nagykövete, akit Magdó János kolozsvári főkonzul kísért el. A megyei és a városi önkormányzatok elöljáróival folytatott tárgyalások után Eugen Dogariu kormánymegbízottal közös sajtótájékoztatót tartott.

Többek között az infrastrukturális és egészségügyi együttműködésekről, a határon átnyúló programokról, a DKMT Eurorégióról, valamint a határon átnyúló bűnözés elleni közös fellépésről tárgyalt. A magyarság szempontjából fontos ügyek is napirendre kerültek, mint például a magyar színház és a magyar oktatási intézményrendszer hosszú távú fenntarthatósága, ugyanakkor a Hűség oszlopa, amelynek esetében Zákonyi szerint „a többségi szándék mellett a kisebbség szempontjait is figyelembe kellene venni.”
 
A külképviseleti vezető hangsúlyozta: a többség és a kisebbség közös nevezőre kell jusson a Hűség oszlopát illetően, a polgármester nem hagyhatja figyelmen kívül a kisebbség véleményét.
 
A gótikus stílusú emlékművet 1936-ban száműzték a vár területén lévő Jenő-herceg térről a város egyik temetőjébe, most azonban a Bălcescu (volt Lahovary) téren akarják felállítani. Az 1853-ban felavatott emlékművet Josef Kranner, a prágai Szent Vitus dóm restaurálója tervezte, szobrait pedig Josef Max készítette, akinek egyik alkotása a prágai Károly-hídon látható. A temesvári magyar közösség többször felemelte szavát a „szégyenoszlop” miatt, amelyet az 1848-as magyar szabadságharcosok elleni osztrák győzelem tiszteletére állítottak egykoron. 

Hirdetés