Tiltják a felvonulást Marosvásárhelyen

Nem engedélyezik a bírák a Székely szabadság napján a tiltakozó felvonulást, csak a Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékezést. No, de ki merre megy haza? S mi lesz akkor, ha nem arra, amerre kellene?
Hirdetés

Amint azt csütörtökön ígérték, mára megszületett az ítélet a Székely szabadság napján szervezendő felvonulás ügyében. Miután megtekintették a tavalyi tiltakozás felvételeit, a Maros Megyei Törvényszék elutasította a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) a Dorin Florea polgármester határozata ellen benyújtott keresetét. A bírák törvényesnek találták a polgármester határozatát, mely jövő hétfőre csak a marosvásárhelyi megemlékezést engedélyezte, a tiltakozó felvonulást nem – közölte az MTI-vel Kincses Előd, az SZNT ügyvédje.

Kincses Előd elmondta, a törvényszék azt követően hozott döntést a felvonulás ügyében, hogy hétfőn letárgyalta az ügyet. Az ügyvéd veszélyesnek, és gyakorlatilag végrehajthatatlannak  tartotta a törvényszéki határozatot, mert – mint elmondta – nem biztosítható, hogy a Székely vártanúk emlékművénél összegyűlő több tízezer ember úgy menjen haza a megemlékezésről, hogy ne használja azt az útvonalat, amelyiken a polgármesteri hivatal betiltotta a felvonulást.
 
„Azt tanácsolom Izsák Balázsnak, hogy kedden forduljunk memorandummal a miniszterelnökhöz, és kérjük, hogy utasítsa a prefektust a polgármesteri határozat bírósági megtámadására” – magyarázta az ügyvéd. Kincses Előd nyilvánvalónak tartotta, hogy a polgármester tiltása törvénytelen. A törvény értelmében ugyanis a városvezető a bejelentést követő 48 órában emelhetett volna kifogást a rendezvény ellen. Az SZNT tavaly december 9-én jelentette be a március 10-re tervezett rendezvényét, Dorin Florea pedig csak ez év február 17-én kifogásolta a tervezett felvonulást.

Hirdetés