Koalíció: ma mindenre fény derül

Az utolsó métereken vagyunk. Fél négykor vagy aláírja a koalíciós szerződést az RMDSZ és a PSD, vagy nem.
Hirdetés

Hétfőn kiderülhet, hogy az RMDSZ részvételével alakul meg az új kormány, vagy sem, miután a Szövetség és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közötti, a kormányra lépés feltételeiről szóló, vasárnapra tervezett tárgyalásokat hétfőre halasztották.

Hivatalos közlések szerint Victor Ponta kormányfő programja miatt kellett halasztani, de ukaresti sajtóértesülések szerint nem kizárt, hogy egyes ellenzéki képviselők, a főleg Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) honatyáinak meggyőzése révén a Szociáldemokrata Uniónak (USD) az RMDSZ nélkül is meglesz a parlamenti többsége.

Így lehet, hogy az RMDSZ csak kívülről támogatja a kormányt, ha egyáltalán, PSD-s források szerint ugyanis a szociáldemokratáknak nemigen akaródzik elfogadni az RMDSZ néhány, a kisebbségi jogok bővítésére vonatkozó feltételét.

Traian Băsescu államfő vasárnap jelezte: a kormányprogram és a kormánystruktúra módosulása esetén a kormányfőt újra föl kell kérni kormányalakításra, ami az államfő hatásköre, márpedig ő még egyszer nem hajlandó Pontát kormányalakítással megbízni.

Az elnök szerint a kormányprogram jelentősen módosul, hiszen az RMDSZ – szerinte túlzó követelésekkel előállva – a kisebbségi törvény elfogadását és az anyanyelv használatát is bele akarja foglalni az egészségügyben és más állami intézményekben. Hozzátette: nem engedi, hogy „titkos paktumok alapján” kormányozzanak.

A kormányfő felelőtlennek minősítette az elnök kijelentéseit, és közölte: a kormányprogram nem változik, és az ő kormányfői mandátuma sem szűnt meg, így az alkotmány 85. cikkelye alapján a kormány módosulásáról csupán a parlamentnek kell szavaznia.

 

Hirdetés