Erdély, a Bánság és a Partium a gazdaság motorja

Büszkék lehetünk: a rangos Forbes magazin által összeállított tízes toplistán, amely a leginkább beruházóbarát romániai városokat városokat veszi számba, többségben vannak a Kárpátokon inneni települések. Az első ötben három is van. Meg a másodikban is.
Hirdetés

Hat erdélyi, partiumi illetve bánsági város is fölkerült arra a toplistára, amelyen a Forbes gazdasági magazin a tíz, befektetésre leginkább alkalmas romániai várost lajstromozza, de még az első ötben is három ilyen város található. Az első helyen a legnagyobb gazdasági potenciállal rendelkező kétmilliós főváros, Bukarest áll, a dobogón viszont a Bánság, majd Erdély fővárosa következik, azaz Temesvár és Kolozsvár. A negyedik helyre egy Kárpátokon túli „versenyző” – Ploiești –  „futott be”, azonban a következő helyezett ismét csak a mi „színeinket” képviseli: Nagyvárad az ötödik, befektetésekre leginkább alkalmas város.

A további sorrend: Konstanca, Nagyszeben, Brassó, Pitești és Arad.

A sorrend kialakításakor tíz kritériumot vettek figyelembe. A számadatoknál a regionális bruttó hazai terméket (GDP), az egy főre eső bruttó hazai terméket, az átlagos keresetet, a munkanélküliség helyzetét és a külföldi beruházásokat vették alapul.

Emellett beszámított az infrastruktúra színvonala, a lakóingatlan-állomány, az üzletpolitika, a munkaerő-piacot is  érintő oktatási szegmens és a helyi önkormányzatok beruházók iránti nyitottsága.

Bukarest azért került az első helyre, mert a főváros termeli meg az ország GDP-jének 20 százalékát. Itt található az aktív vállalkozások 24, illetve az összes romániai munkavállaló 21 százaléka. Az egy főre jutó bruttó hazai termék 16 717 euró, a nettó átlagbér 2470 lej, a regionális GDP 148,9 milliárd lej, a munkavállalók száma pedig 822 ezer fő.

Temes megyében az egy főre jutó GDP 10 711 euró, a nettó átlagbér 1772 lej, a regionális GDP 32,6 milliárd lej, a munkavállalók száma pedig 210 100 fő.

Kolozs megyében 7 227 euró az egy főre jutó bruttó hazai termék, a nettó átlagbér 1796 lej, a regionális GDP 22,2 milliárd lej, és 187 200 munkavállaló van.

Bihar megyében az egy főre jutó GDP 6384 euró, az átlagbér 1214 lej, a regionális GDP 16,7 milliárd lej, és 257 200 munkavállalót tartanak nyilván. A Forbes szerint a Partium fővárosa az európai uniós alapokból megvalósított fejlesztések és a magánberuházások révén ért el ötödik helyezést a tízes toplistán.

 

Hirdetés