Talán mégsem lesz idén Sapi Udvarhelyen

Sok minden lassítja a folyamatot, így valószínűleg idén ősztől még nem indul Sapientia Székelyudvarhelyen.
Hirdetés

Valószínűleg nem indulhatnak el idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Székelyudvarhelyre tervezett képzései. Az engedélyek megszerzése, a helyszín alkalmassá tétele és a helyi tantestület megszervezése lassítja a folyamatot – tájékoztatta a Krónikát Dávid László rektor. A Sapientia EMTE vezetősége eközben két szak elindítását tervezte a székelyföldi városban.

Ezek kiválasztása során irányadó volt, hogy más városokban még nem működő szakokat létesítsenek, hogy ne fedje egymást az egyes oktatási központok kínálata – közölte Dávid László rektor, aki első körben egy textilmérnök- és nyomdászképzést, illetve a kereskedelem és turizmus szak létrehozását látja a legesélyesebbnek.

A korábbi tervek szerint már idén nyáron meghirdették volna az új, nappali tagozatos képzéseket, ám a marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar – melynek kihelyezett tagozataként működne kezdetben az udvarhelyi oktatási központ – egyik képzésének akkreditálása, a szükséges engedélyek megszerzése, illetve a tantestület átszervezése miatt valószínűleg egy évvel elhalasztják az indítást.

Kiderült, a tervezett helyszín alkalmasságával kapcsolatban is kérdések merültek fel: ahhoz, hogy a Spiru Haret Iskolaközpont épületegyüttese felsőoktatási központtá válhasson, bizonyos átalakítások, beruházások szükségesek.

Dávid László szerint folyamatosan egyeztetnek a városvezetéssel és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központtal.

 

Hirdetés