Menedzserek: tulajdonképpen jól keresünk

Úgy tűnik, hogy megérdemeljünk sorsunkat, és tulajdonképpen nem is kellene többet keresnünk, mint amennyit. Szomorúak a mutatók, de sajnos nem rajtunk múlik.
Hirdetés

A jelenlegi körülmények között csak a jelenlegi ár kérhető el a romániai munkaerőért – szögezte le a Krónika kérdésére Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója. A gazdasági szakembert kedden arról kérdezte a lap újságírója, mi a véleménye a Renault Románia vezérigazgatójának, Nicolas Maure-nak a nyilatkozatáról, miszerint amennyiben nem maradnak a jelenlegi szinten a romániai fizetések, illetve nem javul az infrastruktúra, átköltöztetik a Dacia-gyártást Marokkóba.

Mint Diósi rámutatott, jelenleg Romániában nincs jogbiztonság, nem megfelelő a termelékenység, a befektető viszont azt keresi, hol jó a pénzének. „Ha az ország tele lesz autópályával, nagy sebességű vasútvonalakkal, akkor nagyobb árat lehet kérni a munkaerőért” – szögezte le a bankár.

Ugyanakkor a szakember arra is emlékeztetett, nem mindegy, hogy milyen jellegű külföldi beruházók dolgoztatják a hazai lakosságot, hiszen a munkaintenzív iparágak – mint például a készruhagyártás – jóval kevesebb jövedelemmel kecsegtetnek, mint a tőkeintenzív befektetések, például a mikrochipgyártás, melyhez magas szaktudású emberek kellenek, s meg is fizetik őket.

Miközben a munkáltatók ellenzik a nagyobb arányú emelést, a szakszervezetek már régóta ezer lejes minimálbért követelnek, amely még ez esetben is eltörpülne az EU-ban legmagasabb, 1800 eurós luxemburgi minimálbérhez képest. A hazai jövedelemszintet jól jellemzi, hogy a januártól érvényes, 101 ezer forintos magyarországi minimálbér majdnem azonos az 1600 lejes romániai átlagbérrel.

Sok-sok részlet van még a Krónikában.

 

 

Hirdetés