Véget ér a rendkívüli helyzet Ukrajnában?

Előrehozott választásokat, a 2004-es alkotmány visszaállítását, nemzeti egységkormány felállítását és nemzetközi vizsgálatot ígér Viktor Janukovics ukrán elnök. „Ne egyezkedj, mondjál le!” – skandálják mindeközben a tüntetők a Majdanon.
Hirdetés

Ukrajnában előrehozott elnökválasztásokat tartanak, valamint visszaállítják a 2004-es alkotmányt, mely korlátozza az elnök hatalmát – ígéri a ma délben kiadott közleményében Viktor Janukovics ukrán elnök.  

Az ellenzékkel és az európai külügyminiszterekkel folytatott tárgyalást követően bejelentette: kivizsgálják az elmúlt napokban tapasztalt erőszak okait, és ebben nemcsak a hatóságok, hanem az ellenzék és az Európa Tanács is részt vesz.
 
„Előrehozott elnökválasztást kezdeményezek. Ugyancsak kezdeményezem a visszatérést a 2004-es alkotmányhoz, amely csökkentené az elnöki hatalmat a kormány és a parlament javára” – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint Janukovics nemzeti egységkormány létrehozását is kilátásba helyezi.
 
Várhatóan még idén átírják az alkotmányt, újraosztják a hatásköröket az elnök, a kormány és a parlament között, de addig is tartózkodnak az erőszaktól.
 

Közben péntek délelőtt megkezdődött, és azonnal botrányba is fulladt a parlament ülése. Az Interfax hírügynökség szerint miután Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke közölte, hogy délután négy óráig szünetet tart a parlament, a három ellenzéki párt képviselői az elnöki pulpitushoz rohantak, követelve az ülés folytatását. Elharapództak az indulatok, dulakodni kezdtek, majd összeverekedtek a kormánypárti és az ellenzéki képviselők. Ne egyezkedj, mondjál le!” – skandálják mindeközben a tüntetők a Majdanon, reagálva a kiszivárgott hírekre, hogy Janukovics elnök és az ellenzék egyezkednek.  

 
 

Hirdetés