Sanyarú körülmények a háromszéki oktatási intézményekben

Olyan rettenetes állapotban van tizenhét Kovászna megyei iskola, hogy már egy bukaresti hírcsatorna is ezekkel illusztrálja az oktatási infrastruktúra alulfinanszírozottságát. Pénz viszont továbbra sincs.
Hirdetés

Akkora gondok vannak a Kovászna megyei iskolák állapotával, hogy már a Digi 24 országos hírcsatorna is ezekkel példálózik, amikor gazdasági-pénzügyi műsorában, a Business Clubban illusztrálja, hogy csak papíron utalt ki pénzeket a kormány az oktatási intézmények felújítására.

Mint a vonatkozó hírből is megtudhattuk, a székelyföldi megyében legalább tizenhét iskolában tanulnak nyomorúságos körülmények között a diákok, s bár a felújítási munkálatok valamennyi településen már korábban elkezdődtek, azokat legalább két éve anyagiak híján kénytelenek voltak leállítani.

Az egyik legeklatánsabb példaként a sepsiszentgyörgyi Kós Károly szakközépiskolát emelik ki. „Ez a biztosítéktábla még 1954-es” – mutatott rá Kiss Imre, az oktatási intézmény igazgatója. Az iskolában ugyanakkor közel félszázados a víz- és fűtésrendszer is, bármikor feladhatják a küzdelmet. Az osztálytermeket is legutóbb a múlt század elején újították fel, tudjuk meg.

Mivel azonban a diákoknak nem nagyon van más választása, dzsekiben ülnek az osztályban, s próbálják a lehető legkevesebbszer használni az illemhelyet.

Az iskola még 2007-ben kidolgozta a szükséges felújítások tervét, s bár 2008-ban már meg kellett volna kapniuk a szükséges finanszírozást, erre mai napig nem került sor. Közel három millió lejre lenne szükségük.

Mint a riportból kiderül, Illyefalván sem fényesebb a helyzet. Két évig ugyan kapták az iskola bővítéséhez, korszerűsítéséhez szükséges összegeket Bukarestből, 2011-től azonban leállt a finanszírozás, mondta el Fodor Imre polgármester.

A megyei tanfelügyelőségen elismerik, hogy nagy bajok vannak, azonban – mint mondják – semmit nem tudnak tenni. Keresztély Irma főtanfelügyelő is leszögezi, az elkezdett munkálatokat be kellett volna fejezni. „Ám anyagiak hiányában, vagy a különböző kormányok más-más prioritásai miatt egyes munkálatok késésben vannak, vagy fel is függesztették azokat” – mutatott rá a szakember.

 

Hirdetés