Pénzügyi önrendelkezést kiáltott ki Kárpátalja

Kárpátalján radikálisabbak, mint Kijevben, és még áldozatok sincsenek. A helyiek közölték: nem engedik, hogy Kijevbe vigyék a helyben befizetett adókat.
Hirdetés

Tüntetők vonultak pénteken Ungváron a Kárpátalja megyei adóhivatal és állami számvevőszék épületei elé a vállalkozókra gyakorolt hatósági nyomás megszüntetését követelve és a megyében befizetett adók helyi felhasználását biztosító, Kijevtől független számvevőszék létrehozását szorgalmazva.

A tiltakozók azt követelték a megyei adóhatóság vezetőjétől, hogy esküdjön hűséget a népnek, szüntesse meg a vállalkozók hatósági zaklatását, és biztosítsa az aktivisták számára a hivatal iratainak átvizsgálását. A tüntetők azt is feltételül szabták, hogy távolítsa el a hivatalból Viktor Janukovics államfő és az ukrán kormány szakminisztereinek portréit. Ivan Ivancso, a megyei adóhivatal vezetője a tömeg előtt kijelentette, hogy a nép oldalán áll, és az általa irányított intézmény az előírásoknak megfelelően, rendben működik.

Ezt követően a tüntetők az Ukrán Állami Számvevőszék megyei kirendeltségéhez vonultak, ahol bejelentették, hogy a jövőben „nem engedik” a helyi adókból befolyó összegek Kijevbe történő átutalását. Közölték, hogy ennek biztosítása érdekében Kárpátalján saját számvevőszéket hoznak létre.

Eközben K. Debreczeni Mihály kárpátaljai újságíró, az MTVA tudósítója Facebook-oldalán arról számolt be: Ungváron a városvezetés is átállt a kormányellenes tüntetők oldalára, és a demonstrálók szabadon bemehettek a városháza épületébe.

Kép: K. Debreceni Mihály

Hirdetés