Temesvár polgármestere az Új Jobboldallal szövetkezne

A multikulturalizmus nem fér össze az idegengyűlölettel. Temesvár polgármestere azonban az Új Jobboldallal szövetkezne az Európa Kulturális Fővárosa címért. Petícióval tiltakoznak ellene.
Hirdetés

Óriási öngólt lőtt Nicolae Robu polgármester azzal, hogy a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt megvalósításához – több más politikai és civil szervezettel együtt – az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) radikális szervezet támogatását is kérte. A multikulturalizmus jelszavával pályázó önkormányzat elöljárója ezzel magára haragította a lakosság egy részét, akik most petícióban követelik, hogy vonja vissza a megkeresést. Az interneten elérhető kérvényt mindeddig 133-an írták alá.

A petíció szövegében aggodalmukat fejezik ki, hogy Nicolae Robu az egész projekt sikerét veszélyezteti azzal, hogy egy nacionalista és fasisztoid mozgalmat von be a munkába. Azzal csak az Új Jobboldal nyerhet, ha részt vesz a projektben, a város semiképpen sem – szerepel a szövegben. Amiatt is kifogást emeltek, hogy a radikális szervezet intézményesült formában, az európai értékeket hirdető, közpénzen működő, demokratikusan megválasztott városvezetés által legitimálva fogalmazhatják meg Európa-ellenes, sovén, rasszista, idegengyűlölő nézeteiket. Arra kérik a polgármestert, hogy győződjön meg maga a szervezet nézeteiről, meglátogatva hivatalos honlapjukat.

Hirdetés