Még idén elkezdődhet a kitermelés Csertésen

Szeptemberban akár el is kezdődhet az aranybányászat a Hunyad megyei Csertésen. Pár évtizedre munkalehetőséget ígérnek. De vajon megéri?
Hirdetés

 

Halasztással indul a beruházás, mégis nagy reményeket fűznek az aranybányászat újraindításához a Hunyad megyei Csertésen.

Decemberben a környezetvédelmi engedély is érvényessé vált, miután a kanadai Eldorado Gold elvégezte a szükséges korszerűsítéseket, és a környezetvédelmi minisztérium visszavonta a pert a temesvári regionális ügynökség által 2012-ben kiadott engedély ellen.

A beruházás azonban mégis törvényes előírások miatt halasztódik el március elsejétől legalább szeptemberig. A külszíni fejtéshez ugyanis utakat kell építeni, melyeken a nagy kamionok közlekednek majd, olyan területeken, melyeket szeptember elsejéig vissza lehet igényelni.

Az Eldorado Gold eredetileg 16 évre becsülte a gazdaságos kitermelést, terveit is ennek megfelelően készítette el, a tavalyi felmérések szerint azonban 26 évig érdemes folytatni az arany és ezüst kitermelését, ami az előkészületi és utómunkálatokkal együtt azt jelenti, hogy a munkanélküliség sújtotta, kilátástalan térségben kb. 30 évig lesz munkalehetőség. Vagyis egy nemzedéknek, hangsúlyozza a polgármester.

A környezetvédők viszont teljesen másképp látják a dolgokat, nemrég a dévai Minvest bányavállalat székhelyén tiltakoztak óriástranszparensekkel a csertési, dévai, brádi vagy muncseli aranybányászat ellen, mivel a cián alapú technológia óriási kockázattal jár, az emberi egészségre és a környezetre egyaránt.

 

Hirdetés