Eldurvult a helyzet Ukrajnában

A kijevi összecsapások az éjszaka folytatódtak. A hajnali roham óta legalább 25 ember halt meg. Az ENSZ is megkezdte az aggódást.
Hirdetés
Miután Viktor Janukovics elnök sikertelenül tárgyalt az ellenzék vezetőivel, a rendőrség szerda hajnalban, négy óra körül ismét megtámadta a Majdanon (Függetlenség terén) a tüntetőket. Janukovics ma reggel azt mondta, hogy az ellenzéki vezetők semmibe veszik a demokráciát, mert ott az ember

nem az utcán szerez hatalmat,

hanem a választásokon. Az egészségügyi  minisztérium szerdai jelentése szerint eddig 25 ember veszítette életét, közülük 9 rendőr. Kilenc rendőr, egy újságíró és tizenöt tüntető van az áldozatok között. Legalább 241-en megsérültek, köztük 79 rendőr és 5 újságíró. 
 
A reggeli híradások szerint a kórházba szállítása után belehalt lőtt sebeibe a Vesztyi című lap újságírója. A férfit állítólag kirángatták a taxiból, megverték, majd mellkason lőtték – írja az MTI.
 
 
Fotó: AFP PHOTO/SERGEI SUPINSKY
Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára az erőszak elharapódzása kapcsán fejezte ki komoly aggodalmát, és New York-ban helyi idő szerint kedd este immár másodszor szólította önmérsékletre a szembenállókat. Úgy fogalmazott közleményében, hogy elsődleges cél a további instabilitás és vérontás elkerülése. Szerinte mindenkinek arra kell összpontosítania, hogy mihamarabb visszavezesse Ukrajnát a demokrácia és fejlődés útjára. 
 
Eközben az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) hallgatói felhívást tettek közzé, amelyben szerda reggel, közép-európai idő szerinti kilenc órára mindenkit Ungvár központi terére szólítanak, hogy tiltakozzanak a Kijevben folyó hatósági erőszak ellen.
 
Ugyancsak tüntetést szerveznek Beregszászon szerda reggel a városháza épülete elé a helyi önkormányzat ellenzéki képviselői. Munkács főterén szerda délben tartanak népgyűlést, amelyen a kijevi összecsapások áldozataira emlékeznek.
 
Az Espresso internetes tévé folyamatosan közvetít a kijevi Majdan térről:
 
 
Az ellenzéki tüntetők főhadiszállása, a szakszervezetek székháza a Majdanon teljesen kiégett, jelentette reggel a BBC helyszíni tudósítója.
 
Sűrű füst kavarog a tüntetések központja, a Majdan (Függetlenség tere) felett. A téren az ellenzék szerint harmincezren lehetnek a felgyújtott barikádok mögött. Az AFP jelentése szerint mindkét oldal felsorakozott, a rendőrök és a tüntetők is pajzsokkal állnak sorfalat.
 
A tüntetők elkezdték megszállni a határállomásokat a lengyel-ukrán határon, jelentette az ukrán Interfax a határőrségre hivatkozva.
 

Hirdetés