Megírják, mikor választhatunk

Levélben tájékoztatja a magyarországi Nemzeti Választási Iroda a határon túliakat az országgyűlési választások időpontjáról. Meg még egy-két tudnivalóról.
Hirdetés

Tájékoztatta a határon túl élő magyar állampolgárokat az áprilisi országgyűlési választás időpontjáról és a választójog gyakorlásához szükséges tudnivalókról a Nemzeti Választási Iroda, az NVI összesen 320 ezer levelet küldött ki az érintetteknek.

A választási irodák feladatainak végrehajtásáról szóló KIM-rendelet szerint az NVI-nek az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követő 30. napig tájékoztatót kell küldenie a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartásban nyilvántartott címére a választás időpontjáról és a választójog gyakorlásához szükséges tudnivalókról.
A leveleket nem kell kiküldeni a kettős állampolgárságot tiltó országokba, azaz az ukrajnai és szlovákiai címekre.
Áder János köztársasági elnök január 18-án írta ki az országgyűlési választás időpontját.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok csak akkor vehetnek részt az árpilisi parlamenti választáson, ha előzetesen kérték felvételüket a központi névjegyzékbe. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok csak pártlistára szavazhatnak, és csak levélben.

 

Hirdetés