Miklós Edit magyar sítörténelmet írt

Csíki lány nevéhez fűződik minden idők legjobb magyar olimpiai síeredménye. Miklós Edit női lesiklásban hetedik lett. Maximális riszpekt neki.
Hirdetés

Dagadhat a magyar, a székely és a székely-magyar kebel: szenzációs versenyzéssel a csíkszeredai születésű Miklós Edit a hetedik helyen végzett női lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján, és ezzel a valaha volt legjobb magyar síeredményt érte el az ötkarikás játékok történetében. Az eddigi legjobb helyezést az 1964-es innsbrucki olimpián nyolcadik helyen végző női sífutó váltó érte el. Miklós Edit versenyzésével bizonyította, komolyan gondolta, hogy a legjobb tíz között végez a szocsi olimpián, hiszen 25. rajtszámmal indulva – az egyre melegedő időjárás miatt hátrányban síelve – 71 századmásodperccel az élen végzők mögött a hetedik helyet szerezte meg női lesiklásban.

Miklós olyan sportolókat előzött meg, mint a háromszoros olimpiai bajnok Maria Höfl-Riesch vagy a szám 2011-es világbajnoka, Elisabeth Görgl.

Lesiklását nagyon lendületesen kezdte, de remekül korrigált – az M1-nek elárulta, a fő számában kockáztatnia kellett: „Elég ideges voltam a rajtnál, de miután kiugrottam, már csak a pályára koncentráltam. A pálya felső részén rontottam ugyan, ám próbáltam egyből elfelejteni, és küzdeni tovább a célig a helyezésért. Nekem ez volt a fő számom, ebben vártam a legjobb eredményt magamtól. Ennek érdekében kockáztattam, és nem számított, hogy kiesek-e vagy sem. Amikor leértem, a hatodik helyen álltam, aminek nagyon megörültem. Majdnem sikerült is megtartanom, csak egy rivális jött be elém. Így lemaradtam a pontszerzésről, de remélem, hogy értékelik majd a teljesítményemet. A lényeg számomra az, hogy megmutattam, igenis meg lehet csinálni, és tudok jó lenni, jó vagyok.”

Kép: MTI

Hirdetés