Talán idén befejezik a vásárhelyi vár felújítását

Lehet, hogy augusztusra megújul Marosvásárhely egyik ékessége, a középkori vár. Persze az is lehet, hogy nem.
Hirdetés

Tizenhét millió lejt különítettek el Marosvásárhely költségvetéséből a vár felújítására, így folytatni lehet a december óta abbamaradt munkálatokat – írja a Székelyhon. A meghosszabbított határidő 2014 augusztusa, addig infrastruktúrát kell kiépíteni, és utakat létrehozni Erdély egyik legnagyobb várában. A marosvásárhelyi vár felújítási munkálatai 2011-ben kezdődtek, miután a helyi önkormányzat megnyert egy 29 millió lej értékű európai uniós pályázatot. A támogatás 85 százaléka vissza nem térítendő összeg, a teljes érték egy százalékát a városi költségvetésből, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetésből biztosítják.

A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán szerint a munkálatok zömét 2012-ben végezték, akkor volt is látványos haladás, 2013 novemberében be is kellett volna fejeződnie a felújításnak, de csökkent a ritmus, és halasztást is kért a város. Hozzátette: az új határidő 2014 augusztusa, s ha akkorra sem sikerül befejezni, még egy halasztást kérhet a város.

A felújítás legnagyobb problémáját az okozta, hogy annak ellenére, hogy a vár nem csak műemléknek számít, hanem régészeti objektumnak is, érthetetlen módon nem került bele a pályázatba a régészeti munka, azaz ásatásokra nem volt költségvetés.

 

Hirdetés