Johannis
béel
2014. február 11. kedd, 09:51
Klaus Johannis a PNL „csodafegyvere", aki révén a liberálisok visszaszerezni remélik népszerűségüket és tekintélyüket. A szász politikus immár teljesen betagozódott a román politikumba.

 

Példa nélküli esemény történt a román belpolitikában: kisebbségi politikus vezetheti a belügyi tárcát. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert, a párt első alelnökét javasolta a tisztségre, Victor Ponta kormányfő pedig elfogadta a javaslatot.

Mindez részben áttörésként értékelhető, hiszen a belügyi és a védelmi minisztérium vezetése eddig gyakorlatilag elérhetetlen volt a kisebbségek számára – az RMDSZ 1990 óta számos alkalommal volt kormányon, de az ilyen, nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú pozícióknak még a közelébe sem nagyon engedték. Sőt amikor Kelemen Hunor művelődési miniszter lett, az ortodox egyház tiltakozása miatt az egyházügyeket is kivonták a tárca alárendeltségéből, nehogy „ártani” tudjon a görögkeletieknek, vagy túlságosan kedvezni a magyar történelmi egyházaknak.

Ehhez képest az, hogy most egy szász politikus kapja meg a belügyi tárcát, mindenképpen változást jelent.
Nem jelenthető ki ugyanakkor, hogy Johannis „előléptetése” a román társadalom gyökeres szemléletváltásának a bizonyítéka lenne, már ami a kisebbségekhez való viszonyulást illeti. Johannisra egyrészt németsége miatt bizonyos fokú tisztelettel tekintenek, másrészt ugyanakkor nem tekintik az állam egységére veszélyes kisebbséginek. Ő maga jelentette ki ugyanis már több ízben: a németek lojális polgárai az országnak, ezt pedig azzal támasztotta alá, hogy közölte, nem támogatja az „etnikai alapú” területi autonómiát.

Johannis tehát elfogadta a román politikai nemzetről szóló alapvetést, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy létezik egy német érdekvédelmi szervezet, ő maga nem annak színeiben vesz részt az országos politikában, hanem egy román pártba betagozódva. Ez, valamint az a tény, hogy a vészesen lecsökkent létszámú németségre már csak számarányánál fogva sem tekint úgy a román közvélemény, mint a mintegy 1,2 milliós magyarságra, amelyet még mindig fenyegetésnek tekint az ország területi egységére nézve, alkalmassá teszi arra a román közönség szemében, hogy egy nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú pozícióba kerüljön. Erre jelen állás szerint magyar politikus mindaddig, amíg a magyar közösség saját pártokkal, saját politikai programokkal és kisebbségi jogi követelésekkel áll elő, nem kaphat lehetőséget.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/449
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.