Hírszerzők a mérgezett vakcinák nyomában

Az egészségügyi miniszter szerint szándékosan fertőzhették meg a bukaresti Cantacuzino Intézet által legyártott 400 ezer adag influenza elleni vakcinát. A hírszerzők is nyomoznak.
Hirdetés

Szándékosan fertőzhették meg a bukaresti Cantacuzino Intézet által legyártott 400 ezer adag influenza elleni vakcinát – jelentette ki Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter, aki a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) is jelentette az esetet a Krónika cikke szerint.

A tárcavezető úgy fogalmazott: több, az intézethez közel álló forrásból is értesült arról, hogy szándékos fertőzés történt.

Az Országos Gyógyszerügynökség (ANM) múlt hét végén tiltotta be a Cantacuzino Intézet által gyártott oltóanyag forgalmazását, miután több laboratóriumi teszt is kimutatta, hogy a vakcinában a megengedettnél jóval magasabb az endotoxin szint. Az endotoxin egy bizonyos fajta baktériumból származó, illetve annak elpusztulása után felszabaduló vegyület, amely kis adagban segíti az immunrendszert a fertőzések leküzdésében, nagy mennyiségben azonban mérgező: hidegrázást, lázat, de akár anafilaxiás sokkot – az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese – is okozhat.

Hirdetés