A PDL és az új román jobbközép párt közös ellensége az USL

Băsescu szerint Románia jól áll a kisebbségi és az emberi jogok betartásában, de annál több problémája van a jogállamiság terén.
Hirdetés

A Népi Mozgalom Pártot nemrég megalapító Népi Mozgalom Alapítvány Kolozsváron tartott vitáján Traian Băsescu államelnök helyzetértékelő beszédet mondott. Élesen bírálta az USL-többségű parlamentet, mely szerinte visszafordította Romániát a reformok útjáról, és a schengeni övezethez való csatlakozás elmaradásáért is felelősségre vonható. 2012 nyara óta a jogállamiságot megkérdőjelező folyamatos támadások miatt az EU-s partnerek csalódtak Romániában, és ezért nem csatlakoztunk a schengeni térséghez – magyarázta az államelnök. Az igazságszolgáltatás szerinte jó végzi a munkáját, és az új büntetőtörvénykönyv is előrelépést jelent az ország életében, mert eredményesebbé teszi a munkát. 

 
A nyílt vitán természetesen sok szó esett a január végén bejegyzett Népi Mozgalom Pártról, amely Băsescu új pártjaként került a köztudatba. Băsescunak államelnöki minőségében egyébként nem lenne szabad pártokat támogatnia, ezért nem tagja a pártnak. Hasonlóképpen Emil Boc, Kolozsvár PDL-s polgármestere sem igazolt át az új pártba, hiszen azzal elveszítené a polgármesteri székét, azt azonban bejelentette: csatlakozik a Népi Mozgalom Alapítványhoz. 
 
Az államelnök arra kérte a Népi Mozgalom Párthoz csatlakozó volt PDL-tagokat, ne támadják volt pártjukat, már csak azért sem, mert közös ellenségük az USL. 
 

Hirdetés