Tizennyolcmillió lej gyarapítja az RMDSZ pártkasszáját

Idén tizennyolcmillió lejt kap az RMDSZ az Etnikumközi Kapcsolatok Osztálya által a kisebbségi szervezetek számára évente kiutalt alapból.
Hirdetés

Idén összesen 85,6 millió lej állt rendelkezésre (a tavalyi összeg 81,3 millió lej volt), ebből az RMDSZ 18,5 millió lejt kap, a Pro Európa Roma Pártszövetség 12 milliót, a Német Demokrata Fórum pedig 6,7 milliót – számol be a Krónika. A támogatott kisebbségi szervezetek listáján szerepel továbbá az Ukránok Szövetsége 6,9, a lipován kisebbség 4,6, valamint az örmény közösség 3,6 millió lejjel.

Az összegeket a kisebbségi szervezetek székházaikra, személyzeti kiadásokra, művelődési rendezvényekre, ingatlanbefektetésekre, valamint európai uniós programok társfinanszírozására használhatják föl. A pénzt minden évben a kormányfőtitkárság osztja szét, negyedévenkénti egyenlő részletekben. 

A Krónika megemlíti, hogy 2009-től nem az RMDSZ által működtetett Communitas Alapítvány, hanem közvetlenül az RMDSZ számlájára érkezik az állami támogatás. A szövetség a megszerzett költségvetési támogatásnak rendszerint csak harmadrészét osztotta ki a pályázati rendszeren keresztül. A fennmaradó kétharmad felhasználására soha nem adtak magyarázatot.

 

 

Hirdetés