Öt év az exminiszternek a trafósvindli miatt

Börtönbe megy Relu Fenechiu volt közlekedési miniszter. Pedig korábban még úgy tűnt, egész jó üzlet volt használt trafókat új áron eladni.
Hirdetés

Öt évet kell börtönben töltenie Relu Fenechiu volt közlekedési miniszternek: a nemzeti liberális párti politikust jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte tegnap a legfelsőbb bíróság az úgynevezett transzformátor-ügy fellebbviteli tárgyalása végén.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Az öttagú bírói testület ezzel helyben hagyta az alapfokú ítéletet, a volt minisztert tavaly júliusban öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ezt követően távozott a minisztérium éléről.

 A 2012-ben megfogalmazott vádak szerint a volt tárcavezető két társával, testvérével, Lucian Fenechiuval és Mihai Bogdan Damiannal több cég részvényeseként 2002 és 2005 között 1970 és 1980 között gyártott transzformátorokat adott el az Electrica Moldova áramszolgáltatónak olyan áron, mintha azok vadonat újak lettek volna.

 Az ügyészség vádat emelt az áramszolgáltató három egykori vezetője ellen is. A vádirat szerint az Electrica Moldova 2002 és 2005 között a közbeszerzési törvény előírásait figyelmen kívül hagyva, a Fenechiuék által irányított négy céget jogtalanul előnyben részesítve vásárolta meg a transzformátorokat. A berendezések zöme ezt követően a cég raktáraiban porosodott.

A cég áfa nélkül összesen 6 406 976 lejt fizetett a berendezésekért, amelyekből csupán 79 ezer lej értékű eszközt használtak. A vádirat szerint az áramszolgáltatónak okozott kár áfával együtt 7 529 594 lej.

 

Hirdetés