Öt év börtön 600 ezer euró lenyúlásáért

Félévnyi miniszterkedés, 600 ezer euró sikkasztás, öt év letöltendő börtönbüntetés – ezek Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter politikai „karrierjének” legfontosabb állomásai. Az öt év még kérdéses.
Hirdetés

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Monica Iacob Ridzi volt román ifjúsági és sportminisztert, aki fél év alatt több mint 600 ezer euróval károsította meg az államkasszát. A volt román ifjúsági és sportminiszter fiktív szolgáltatásokat fizetett ki magáncégeknek, amiért 2011-ben hivatali visszaélés miatt emeltek vádat ellene, illetve másik tizenegy minisztériumi alkalmazott ellen.

2009-ben az ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint 700 ezer euróból valójában csak két koncertet rendeztek – egyet Bukarestben, egy másikat pedig Costinesti-en –, amelyeknek a valós költségei sokkal kisebbek voltak, mint a kifizetett összeg. A volt tárcavezetőt okirat-hamisítással is vádolták, mert az ügyészek szerint megpróbálta eltüntetni a szaktárca informatikai rendszeréből a fontos bizonyítéknak számító információkat, például a munkatársaival folytatott elektronikus levelezést.
 

Hirdetés