Gyász és emlékezés Magyarországon

A hatmillió zsidó halálát jelentő Holokausztra emlékezik a világ az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának évfordulóján. „A magyar zsidók tragédiája egész politikai nemzetünk fájdalma és pótolhatatlan vesztesége" – fogalmaz Áder János magyar államfő.
Hirdetés

Kötelező emlékezni és tanítani azért, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét – hangsúlyozza az a határozat, amellyel az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját.

Körülbelül minden tizedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat volt magyarországi zsidó, az ő számuk 500 ezer és 600 ezer közöttire tehető – írja a Krónika.

Áder János magyar államfő az emléknap alkalmából kibocsátott nyilatkozatában a magyar állam felelősségéről is ír. „Hetven évvel ezelőtt, hazánk 1944-es német megszállását követően a náci helytartók és a velük kollaboráló magyar állami szervek közreműködésével beteljesülni látszott Hitler náci Németországának akarata” – áll a nyilatkozatban.

Az államfő arra kéri a magyarországi rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy január 27-én este 7 órakor a holokauszt 70. évfordulója alkalmából 70 másodperces néma gyásszal „közösen emlékezzünk meg ártatlanul elpusztított honfitársainkról”. A közmédia csatlakozik Áder János köztársasági elnök felhívásához – írja a maszol.ro.

Hirdetés