Napi zászlóbotrány: egyelőre a helyén marad a megyezászló

Szinte mindennapi levelezésben áll a Kovászna megyei önkormányzat a prefektussal megyezászló ügyében. Utóbbi azt követeli, hogy távolítsák el a Megyei Tanács épületéről a zászlót, előbbi azzal replikázik: önszántukból ezt biztos nem teszik meg.
Hirdetés

    Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke a Székelyhonnak elmondta: állandó „levelezésben” állnak a kormánybiztosi hivatallal. A fél évvel ezelőtt született bírósági határozatra hivatkozva Dumitru Marinescu prefektus legutóbb kedden kérte, hogy távolítsák el a testület épületének homlokzatára kitűzött lobogót. Az RMDSZ-es politikus ezt azzal az indokkal utasítja vissza, hogy törvény szerint a megyének igenis lehet zászlaja, ezért önszántukból nem fogják eltávolítani a zászlót.

   „A prefektus, ha gondolja a karhatalmi szervek segítségével megpróbálhatja levetetni a zászlót, lássuk mi fog történni egy ilyen esetben” – nyilatkozta a megyeelnök a Székelyhonnak. Az elnök továbbá azt is elmondta, hogy szerdán, a Magyar Kultúra Napján a megyei és a székely lobogó mellé a magyar zászlót is kitűzték, mivel törvény szerint a nemzeti kisebbségek ünnepeik alkalmával használhatják nemzeti szimbólumaikat. A Magyar Kultúra Napja pedig egyetemes magyar ünnep – tette hozzá Tamás Sándor.

Hirdetés