Băsescu makacskodása veszélyezteti az IMF-hitelszerződést

Traian Basescu ellenkezése miatt elbukhat Románia IMF-fel kötött hitelszerződése, miután az államfő továbbra sem járul hozzá, hogy Románia hét eurócenttel emelje az üzemanyag jövedéki adóját – derült ki csütörtökön, amikor az elnök a Nemzetközi Valutaalap küldöttségét fogadta.
Hirdetés

     Elbukhat Románia IMF-fel kötött hitelszerződése, miután Traian Băsescu államfő továbbra sem járul hozzá, hogy Románia hét eurócenttel emelje az üzemanyag jövedéki adóját, ezért nem írja alá az intézkedést tartalmazó, a bukaresti kormánynak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) intézett szándéklevelét. 

     A plusz adó kivetéséről a bukaresti kormány az IMF-fel állapodott meg, és ennek alapján tervezte meg a 2014-es állami költségvetést.

     A jobboldali államfő korábbi ellenkezése miatt a szociálliberális bukaresti kormány áprilisig elhalasztotta az üzemanyag jövedéki adójának eredetileg január elsejétől tervezett, pótlólagos emelését.

     Băsescu nem akadályozhatja meg magát az adóemelést, de Románia nem küldhet olyan szándéklevelet a hitelmegállapodás végrehajtásának konkrét módjáról az IMF-nek, amelyen nem szerepel az államfő aláírása. Ilyen körülmények között a román vezetők közötti egyetértés hiánya az IMF-fel szeptemberben megkötött elővigyázatossági hitelszerződést veszélyezteti. 

Hirdetés