Theodor Stolojan: „a középszerben dagonyázunk”

Theodor Stolojan, a Demokrata-Liberális Párt (PDL) színeiben mandátumot nyert EP-képviselő szerint hét évvel az Európai Unióhoz való csatlakozása után, Románia még mindig nem felel meg az integráció feltételeinek. Megfogalmazása szerint „a középszerben dagonyázunk”, így hamar eljuthatunk az európai pénzek visszatartásáig.

Hirdetés

A Ziare.com-nak adott interjújában a politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy minden európai rangsorban a legjobb esetben is a középmezőnyben vagyunk, holott eleve azért léptünk be az EU-ba, hogy idővel mi is az EU fejlett országainak életszínvonalával rendelkezzünk. Azzal pedig, hogy időről időre „kővel dobáljuk az ablakot”, ahogy azt a büntető törvénykönyv módosításának kísérletével, vagy az igazságszolgáltatással és jogállamisággal kapcsolatos botránnyal tettük, hátráltatjuk a fejlődés folyamatát.

Románia még nem értette meg, hogy a jogállamiság az Európai Unió alapvető értéke, s ha kételyek merülnek fel ezzel kapcsolatban a külföldi befektetők aggodalma is jogos – vélekedik az európai parlamenti képviselő. Az ország vezetői sajnos, továbbra is eltérő üzeneteket küldenek a külvilágnak, melyek óvatos viselkedést váltanak ki – ez egy gazdaságellenes, a romániai üzleti környezet elleni üzenet, amely hátráltatja a Schengeni csatlakozást. Stolojan hangsúlyozta: „Pontanak, Corlăţeannak és Antonescunak módosítaniuk kellene az üzenetet, vállalniuk kellene néhány egyértelmű kötelezettséget, minden tagállamban el kell indítaniuk egy diplomáciai offenzívát. Igaz, nem tudom, mennyire lehet még komolyan venni Románia ígéreteit.”

Stolojan ugyanakkor elmondta: nem hinné, hogy veszélybe kerülhet Románia európai státusza, de ha nem változik semmi, akkor akár a Tanácson belüli szavazati jog felfüggesztéséig, vagy az európai pénzek visszatartásáig is el lehet jutni. Hozzátette: „amilyen lehívási arányunk van, nem is kell visszatartsák a pénzeket, mert mi magunk fosztjuk meg magunkat azoktól”.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az állampolgárokat miért kellene érdekelje a közelgő európai parlamenti választásokon való részvétel az EP-képviselő elmondta: „a képviselők által megszavazott európai törvények érintik az emberek mindennapjait, még ha ezt nem is tudatosítják”.

Hirdetés