Alaposan leoltotta a román parlamentet Brüsszel

Bár az Európai Bizottság Romániáról szóló igazságügyi jelentése pozitív fejleményekről is beszámol, egy tockost is lekever a korrupcióellenes küzdelem terén tapasztalt visszásságok miatt. Ennek nyomán előfordulhat, hogy több EU-tagállam továbbra is ellenzi Románia schengeni csatlakozását.
Hirdetés

Amint az várható volt, nem hagyta szó nélkül az Európai Bizottság (EB), hogy a bukaresti képviselőház megpróbálta megnyirbálni a korrupcióellenes szervek hatásköreit. Az EB által szerdán bemutatott igazságügyi országjelentés felrója az alsóháznak, hogy decemberben olyan értelemben módosította a Büntető Törvénykönyvet (Btk.), hogy kiiktatta a választott tisztségviselőket a közalkalmazottak sorából, így megnehezítette volna, hogy a korrupcióellenes hatóságok eljárjanak a honatyákkal szemben. A Mark Gray EB-szóvivő által ismertetett jelentés szerint a módosítás olyan intézkedés volt, amely negatívan érintette a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó intézményeket, és azt jelzi, hogy továbbra is ellenállás tapasztalható a korrupcióellenes intézkedésekkel szemben. Kitért arra is, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása is aggályos.

A vizes lepedő után azért a hátba veregetés sem maradt el, a jelentés pozitív összképről is szól, ami az igazságügyi reformokat illeti, és megdicséri az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), valamint az alkotmánybíróság tevékenységét – utóbbit konkrétan azért, mert kegyetlenül elkaszálta a teljes román igazságügyi rendszer, Washington, Berlin és Hága, illetve Brüsszel által is keményen bírált Btk-módosítást.
Mindemellett az EB azt ajánlja Bukarestnek, hogy a képviselők a jövőben tartsák tiszteletben az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupcióellenes jogszabályokat pedig mindenkire egyformán alkalmazzák.
Gray amúgy megismételte az EB korábbi álláspontját, miszerint Románia Bulgáriával együtt teljesíti a schengeni csatlakozás technikai feltételeit, ezért a tagállamoknak nem kellene más feltételeket is támasztaniuk. Ez azonban vélhetően pont nem érdekli Németországot, Hollandiát vagy Franciaországot, amelyek évek óta azzal az ürüggyel csapják a románok orrára a schengeni kaput, hogy csak akkor egyeznek bele a csatlakozásba, ha az igazságügyi jelentés pozitív és visszafordíthatatlan fejleményeket rögzít a korrupcióellenes küzdelem terén.
 

 

Hirdetés