A németeknél nem mumus a kétnyelvűség

Bár nem tudunk jelentős, ott élő francia közösségről, és arról sem érkeztek hírek, hogy a tartomány lakói autonómiát és szabad nyelvhasználatot kérnek, egy nemzedék alatt kétnyelvű tartománnyá tenné a németországi Saar-vidéket a helyi kormány. A Franciaországgal és Luxemburggal határos vidéken a francia nyelvet honosítják meg.
Hirdetés

A konzervatív CDU és szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányának kedden bejelentett tervei szerint a német mint hivatalos nyelv és az oktatás nyelve mellett 2043-ig általánossá teszik a franciát az élet minden területén a Saar-vidéken.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

A közoktatásban az általános iskola első osztályától kötelező lesz a francia nyelv tanulása, a közszolgálati állások betöltésénél pedig feltétel a francia nyelv ismerete, és bizonyos állami állásokra francia állampolgárok is jelentkezhetnek majd. Ösztönzik a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztését és elindítanak egy kormányzati portált, amely a tartomány francia kapcsolataival foglalkozik, míg a gazdaságban kezdeményezik német-francia ágazati hálózatok, klaszterek kialakítását.
Az úgynevezett Franciaország-stratégia célja, hogy Saar-vidék „a Németországhoz vezető híd és Franciaország kapuja” legyen – áll a közleményben. A kormány gazdasági élénkülést vár a Franciaország-stratégiától.

 

Hirdetés