Kivizsgálják a repülőbaleset körülményeit

A miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a két halálos áldozatot követelő hétfői repülőgép-baleset ügyében. Az illetékesek szerint túl hosszú ideig tartott, amíg a mentőegységek rábukkantak az áldozatokra.
Hirdetés

Vizsgálatot rendelt el Victor Ponta miniszterelnök annak feltárására, hogyan zajlottak a mentési munkálatok a hétfőn az Erdélyi-szigethegységben, Kolozs, Fehér és Bihar megye határán, Béles közelében lezuhant repülőgép balesete után, és hogyan történhetett meg, hogy az áldozatokat csak több mint öt órával a szerencsétlenség bekövetkezte után találták meg.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Ponta a szerdai kormányülés kezdetét tűzte ki a jelentés elkészültének határidejéül, az ügy felelőse Gabriel Oprea nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes. A jelentéshez a belügyi, a közlekedési, a védelmi és az egészségügyi tárcától, valamint a Különleges Távközlési Szolgálattól (STS) várnak adatokat.

Az ügy kapcsán Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes megjegyezte: álláspontja szerint túl hosszú idő telt el a baleset és az áldozatok megtalálása között. Azt is elmondta, hogy a pilóta, Adrian Iovan korábban jelezte: a BN 2-es típusú repülőgép folyamatos veszélyforrást jelent.

A két halálos áldozatot követelő baleset után, amelyben öt személy súlyosan megsérült, mintegy kétszáz helybeli vett részt a keresésben, és végül egy erdész bukkant rá a szerencsétlenség helyszínére. Addigra az áldozatok állapota a hideg időjárás miatt jelentősen súlyosbodott. Mint azt megírtuk, a gép mintegy 1400  méteres magasságban, rendkívül nehezen megközelíthető hegyvidéki terepen hajtott végre kényszerleszállást, miután a pilóta a sűrű köd miatt jelentős mértékben csökkentette a repülési magasságot.

A gépen a kétfős személyzet mellett egy orvosi stáb utazott Bukarestből Nagyváradra, hogy egy, az egyik nagyváradi kórházban fekvő, agyhalott páciens szerveit Bukarestbe vigyék átültetés céljából.

A balesetben a pilóta és egy, az orvosokkal tartó ötödéves orvostanhallgató vesztette életét. Az öt sérültet a kolozsvári sürgősségi kórházban ápolják, mindannyian többszörös törést szenvedtek, de állapotuk stabil.

 

 

Hirdetés