Két halottja van a repülőgép-balesetnek

Ketten meghaltak annak a repülőgép-balesetnek az áldozatai közül, amely hétfőn délután történt az Erdélyi-szigethegységben. Öt súlyos sérültet a kolozsvári sürgősségi kórházban ápolnak.
Hirdetés

Két halálos áldozatot követelt az a repülőgép-szerencsétlenség, amely hétfőn délután történt Kolozs, Fehér és Bihar megye határában, mintegy 1400 méteres magasságban, nehezen megközelíthető, hegyes-erdős terepen. Az egyik áldozat a gép pilótája, a másik egy ötödéves orvostanhallgató lány.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

 

Mint arról beszámoltunk, a gép Bukarestből szállított egy orvosi stábot Nagyváradra, hogy átültetés céljából Bukarestbe szállítsák egy agyhalott páciens szerveit. A gép azonban az Erdélyi-szigethegység térségében ködbe került, és miközben a pilóta a magasságot csökkentve megpróbált kikerülni a ködös zónából, kényszerleszállást hajtottak végre. A hegyes terepen a gép darabokra hullott, a fedélzetén tartózkodók – két pilóta, négy orvos és az ötödéves rezidens orvos – súlyos sérüléseket szenvedtek.

 

A gépen tartózkodó egyik orvos negyed öt tájban hívta a 122-es sürgősségi számot, majd telefonált egyik bukaresti kollégájának, és közölte vele, hogy lezuhantak, a balesetnek pedig számos súlyos sérültje van. Azt is elmondta, hogy a rendkívüli hideg miatt – egyes helyeken mintegy ötven centiméteres hó borította a környéket – tüzet gyújtott, és megpróbálta ellátni társai sérüléseit. Ezt követően mintegy kétszáz környékbeli, valamint hegyi mentők indultak a gép és a sérültek felkutatására. A keresés több mint öt órán keresztül tartott, és mire megtalálták az áldozatokat – egy erdész bukkant rájuk –, addigra a pilóta és az orvostan-hallgató belehalt sérüléseibe. A másodpilóta is kritikus állapotban van, a négy orvost pedig súlyos, többszörös törésekkel kezelik. Mind az ötüket a kolozsvári sürgősségi kórház intenzív osztályára szállították.

 

A belügyminisztérium szerint a lezuhant gép egy Britten Norman 2 (BN 2) típusú, nyolc személy szállítására alkalmas légi jármű. A pilóta, Adrian Iovan a romániai celebvilág egyik ismert alakja volt, miután nyolc évvel ezelőtt feleségül vette Romanița Iovan divattervezőt. Mindemellett rendkívül tapasztalt pilótának számított, korábban a Tarom nemzeti légitársaságnál és a BlueAirnél dolgozott.

 

Hirdetés