Funar új pártja feltámasztaná a magyargyűlölő Vatra Românească szellemiségét

A Mi Romániánk Párt megalakulásával immár két új nacionalista párt versenyez a román szélsőjobbosok szimpátiájáért.
Hirdetés

Kolozsvár hírhedt egykori polgármestere, Gheorghe Funar – aki szerint Jézus is dák volt – egy új nacionalista párt élén tér vissza az országos politikai porondra. A Mi Romániánk Párt (Partidului România Noastră, PRN) Maros megyei szervezetének megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a volt elöljáró kijelentette:

céljuk nem kevesebb, mint hatalomra kerülni Romániában.

Funar új politikai alakulata – saját bevallás szerint – a Vatra Românească hamvaiból született két nacionalista párt, a Román Nemzeti Egységpárt (PUNR) és a Nagy-Románia Párt jogutódjának tekinthető. A tavasszal bejegyzett párt indulni fog az államelnöki és a parlamenti választásokon.

A sajtótájékoztatón Funar kifejtette: az 1990 óta kormányzó pártok többsége internacionalista szellemiséget képvisel. Ezek vezetői mindent megtesznek, hogy kielégítsék moszkvai vagy brüsszeli gazdáikkal szembeni kötelezettségeiket, ehhez képest a PRN „rendkívül jó” politikai irányvonalat képvisel. A román nép érdekeit szem előtt tartva hasonló közhangulatot szeretnének újrateremteni, mint amilyet a Vatra Românească vagy a Nagy-Románia Párt 1990 után, mert csak így léphetnek hatalomra a románok sorsának jobbra fordítása érdekében – fogalmazott a pártelnök.

A tagság toborzásáért a PRN más hazafi civil és politikai szervezetekkel is szövetségre lépne.

Tavaly márciusban egyébként az Egységes Románia Párt, valamint a Nemzeti Erő Párt már bejelentette, hogy egy nacionalista pólusban egyesülnek. Akkor Laurențiu Rebega román EP-képviselő azt nyilatkozta, hogy minden nacionalista párttal tárgyalásokat folytatnak, amely az elmúlt 27 évben a nemzeti értékrendet, az ország szuverenitását és függetlenségét, az ortodoxizmus szellemiséget képviselte, így többek közt a Nagy Románia Párttal, a Vatra Românească szervezettel vagy a Román Nemzeti Egységpárttal is. A PRN megalakulásával immár két új nacionalista párt „versenyez” a román szélsőjobbosok szimpátiájáért.   

Hirdetés