Átmentek a szenátuson az újrafaragott igazságügyi törvények

A PNL máris jelezte, hogy alkotmányossági kifogást fog emelni ellenük.
Hirdetés

Döntő házként elfogadta hétfőn a szenátus az igazságszolgáltatás működését szabályozó 2004/304-es, és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló 2004/317-es jogszabály módosításait.

A 2004/304-es törvényt módosító javaslatot 83 támogató és 35 ellenszavazattal, a 2004/317-es jogszabály módosítását pedig 82 támogató és 36 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorai szavaztak a módosítások ellen. A bizottságban előzőleg elutasított módosítások közül egy sem kapta meg a plénumban az elfogadáshoz szükséges szavazatszámot.

A bírák és ügyészek jogállását szabályozó 2004/303-as törvény módosításainak vitája folytatódik,

a szenátorok meghosszabbították munkaprogramjukat, amíg elfogadják mindhárom igazságügyi törvényt.

A 2004/317-es törvényt módosító javaslat értelmében közérdekű információkká válnak a bírák és ügyészek jogállására, az igazságszolgáltatás és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács megszervezésére, az ügyészségek és más közintézmények közötti együttműködésekre vonatkozó adatok.

A CSM ügyészi szakosztálya hagyja jóvá a legfőbb ügyész, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyészének javaslatait egyes ügyészségi részlegek megalakításával vagy feloszlatásával kapcsolatban – szerepel az elfogadott szövegben.

A 2004/304-es törvény módosításaiba belefoglalták többek között

a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértéseket kivizsgáló ügyosztály létesítéséről szóló cikkelyt.

Hirdetés

Ennek értelmében az új ügyosztály a jogszabály érvénybe lépésétől számított három hónapon belül kezdi el tevékenységét, és átveszi azoknak az ügyeknek a kivizsgálását is, amelyekben a nyomozás már folyamatban van, és az új ügyészségi részleg megalakulásáig nem zárul le.

Döntő házként elfogadta hétfőn a szenátus a bírák és ügyészek jogállását szabályozó 2004/303-as jogszabály módosításait is. A javaslatot 83 támogató és 36 ellenszavazattal fogadta el a felsőház.

Az előzményekről itt írtunk bővebben. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmányossági kifogást fog emelni az igazságügyi törvények ellen – jelentette be Raluca Turcan képviselőházi frakcióvezető. Turcan kifejtette, hogy jelen volt azon a megbeszélésen, amelyen a PNL által kért normakontroll után az igazságügyi törvények alkotmánybírósági döntéshez való igazításáról tárgyaltak, és tanúja volt, hogy olyan szövegrészeket módosítottak, amelyek nem szerepelnek az alkotmánybíróság döntésében. Következésképpen a PNL ismét normakontrollt fog kérni a törvényekről, tette hozzá a képviselő.

 

Hirdetés