Dodon törvény elé állítaná a Romániával „egyesülő” moldovai falvakat

Pedig szegények csak jelképesen csapódtak a mioritikus hazához.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, nyilatkozatot fogadott el a Romániával való egyesülésről egy, a Moldovai Köztársaság északi részén fekvő község (Parcova) önkormányzata. A jelképes unionista precedensen felbátorodva további négy moldovai település is csatlakozott a kezdeményezéshez: Ulmu, Bardar, Ruseștii Noi és Feștelița.

Amint az várható volt, Igor Dodon moldovai elnök nem hagyta szó nélkül a dolgot: bármely, az ország területének megkaparintására vagy elidegenítésére történő kísérlet, amely egyben az állam likvidálását is célozza, megfelelő választ kap a moldovaiak részéről.

Az elnök többek közt kijelentette: „Ma valaki a moldovai állam életképességét, továbbá a moldovai nép államba vetett bizalmát feszegeti. Ezek a próbálkozások fiaskóba fulladnak. Az ilyen áruló cselekedetek kudarcra vannak ítélve.”

Dodon szerint az „egyesülési” akció egy soha nem látott lejárató kampány része, amelynek célja a Moldovai Köztársaság szuverenitásának, függetlenségének és területi egységének aláásása. És hogy mely intézmények állnak a lejárató kampány élén? Hát az iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, de más közintézmények is.

Az elnök felszólította a kormányt, a parlamentet, továbbá az illetékes állami szerveket, hogy a lehető legrövidebb időn belül járjanak el az ügyben és vonják felelősségre a moldovai államiság ellen dolgozó tetteseket, a törvény nevében.

Hirdetés