Egyre kínosabbá fajul a miniszterelnök és a belügyminiszter közötti vita

Most éppen a kormányfőn a sor, hogy ismét ferdítéssel vádolja a tárcavezetőt.
Hirdetés

Amikor a kormányülésen bejelentette, hogy nem meneszti tisztségéből Bogdan Despescu rendőrfőkapitányt, minden televízióadón arról szóltak a hírek, hogy Cătălin Ioniţă nem akar a rendőrség parancsnoka lenni – állítja egy Facebook-bejegyzésben Mihai Tudose, hozzátéve, ilyen körülmények között érthetetlen Carmen Dan azon állítása, miszerint az ő bejelentése miatt gondolta meg magát Ioniţă.

„Carmen Dan elismeri, hogy szerdán 6 óra 27 perckor felhívta őt Ioniţă, és közölte, hogy szeretne találkozni vele.

Azon a reggelen a tudomására is hozta, hogy nem akar a rendőrség parancsnoka lenni.

A kormányülés 13.30-kor kezdődött. Én akkor jelentettem be, hogy nem nevezem ki a tisztségbe Ioniţát, nem váltom le Despescut, illetve hogy várok utóbbitól egy jelentést. Akkor már mindegyik televízióadó arról adott hírt, hogy Ioniţă nem kíván a rendőrség új parancsnoka lenni. Hogyan állíthatja azt valaki, hogy az én 13.30-kor tett bejelentésem miatt gondolta meg magát Ioniţă? A következtetéseket vonják le önök” – írja Facebook-oldalán Tudose.

Csütörtök este a belügyminisztert cáfolta Mihai Tudose miniszterelnök vádját, miszerint Carmen Dan hazudott neki, amikor azt állította, hogy Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu menesztése esetén megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget.

A belügyi tárca vezetője felmutatott egy dokumentumot, amelyben az állt, hogy a jelenleg a Korrupcióellenes Főigazgatóságot vezető Cătălin Ioniţă elfogadja a rendőr-főkapitányi tisztséget, amennyiben a miniszterelnök jóváhagyja a Despescu menesztésére vonatkozó javaslatot.

„Cătălin Ioniţă kedden írta alá a megállapodást, mielőtt megtettem volna a rendőrség jelenlegi vezetőjének leváltására vonatkozó bejelentést” – hangsúlyozta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy az iratot elküldte Mihai Tudose miniszterelnöknek is.

Hirdetés

A tárcavezető azt is elmondta, hogy másnap reggel megkereste őt Ioniţă és közölte, fenntartásai vannak a tisztséggel kapcsolatban, majd közösen megállapodtak abban, hogy megvárják Tudose döntését a Despescu menesztésére vonatkozó javaslatról.

Carmen Dan rámutatott, megérti, hogy Cătălin Ioniţă „nyomás alatt” egymástól eltérő álláspontokat képvisel,

azonban elutasította a vádat, miszerint ő hazudott Tudosénak.

„Nem tudom, milyen válaszra számított a kormányfő azon a telefonbeszélgetésen Cătălin Ioniţă részéről, miután két órával azelőtt nyilvánosan bejelentette, hogy nem váltja le a rendőrség parancsnokát. Hogyan is mondhatta volna azt Ioniţă, hogy elfogadja a tisztséget, hiszen az nem üresedett meg? Meg tudom tehát érteni, hogy nyomás alatt Ioniţă két, egymástól eltérő álláspontot képviselt, de innen hosszú az út addig, hogy hazugsággal vádoljanak engem” – fogalmazott.

Mihai Tudose miniszterelnök egy szerda esti televíziós műsorban azt mondta, Carmen Dan „hazudott neki”, így nem tud tovább dolgozni vele. Tudose szerint a belügyminiszter őt arról tájékoztatta, hogy Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu esetleges leváltása nyomán megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget, Ioniţă azonban egy telefonbeszélgetés során határozottan cáfolta ezt neki. „Nem tudok együtt dolgozni egy olyan belügyminiszterrel, aki így hazudik” – mondta a műsorban Tudose.

Hirdetés