Szevasz tavasz
csubakka
2017. október 16. hétfő, 18:06
A visszavonást az RMDSZ javasolta. A PSD örömmel megszavazta.

A szenátus plénuma levette a hétfői napirendről és visszaküldte a szakbizottságoknak azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely a magyar közösség hivatalos ünnepnapjává nyilvánítaná március 15-ét.

A tervezet plenáris vitájának elnapolását Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője javasolta.

Ezt megelőzően Şerban Nicolae, a PSD frakcióvezetője azt mondta: úgy látja, kollégái nem támogatják az RMDSZ törvénytervezetét.

„A PSD álláspontja e tervezet kapcsán az, hogy a jelenlegi formájában mi valószínűleg nem szavazzuk meg. Mi meghagytuk miden kolléga számára a szabadságot, hogy tetszés szerint szavazzon, de nem úgy vettem észre, hogy ennek a tervezetnek lenne támogatottsága. Ezért még tárgyalnunk kell róla” – mondta Nicolae, miután hétfőn találkozott Cseke Attilával.

Cseke Attila úgy nyilatkozott: az RMDSZ nyitott a párbeszédre, de a tervezethez ragaszkodik. Szerinte az ellenzék nacionalista légkört teremtett, amelyben „most nem lehetett a többséget biztosítani a törvénytervezet elfogadásához”.

„Úgy látjuk, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértünk azzal, hogy törvénytervezetünk kerüljön vissza a szakbizottságokba. Ezáltal plusz időt és újabb párbeszéd lehetőséget biztosítunk a szenátusnak a viták lefolytatására, amennyiben erre igény mutatkozik” – mondta Cseke.

A törvénytervezet értelmében a magyar közösség tagjai igény szerint szabadnapot kaphatnak március 15-én, ha részt vesznek az ünnepi eseményeken. Március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek, a rendezvények megszervezésére pénzt különíthetnek el költségvetésükből. Az RMDSZ tervezetében az is szerepel, hogy a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban tűzze műsorra a megemlékezéseket.

A márciusban benyújtott törvénytervezetet júniusban vették elő sietve, mivel a PSD az RMDSZ támogatásával próbálta megbuktatni a Grindeanu-kormányt, a tervezet lefogadása pedig a bizalmatlansági indítvány támogatásának feltétele volt. A tárgyalások elbuktak, a tervezetet az azóta a képviselőházban elkaszált nyelvhasználati módosítással együtt levették a szenátus plénumának napirendjéről.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23555
Costa Rica 90 percig jól védekezett, de a ráadáspercekben kettőt is kapott. Nigéria csak egy félidőt focizott eddig a világbajnokságon, de így is továbbjutásra áll.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?
Röviden: Románia egy kiváltságos személyeknek alkotott ország. Hosszabban: tessék csak olvasni. Nem túl szívderítő.
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A hétvégi Várkert Fesztiválon kérdeztünk körbe.