Szevasz tavasz
csubakka
2017. október 16. hétfő, 18:06
A visszavonást az RMDSZ javasolta. A PSD örömmel megszavazta.

A szenátus plénuma levette a hétfői napirendről és visszaküldte a szakbizottságoknak azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amely a magyar közösség hivatalos ünnepnapjává nyilvánítaná március 15-ét.

A tervezet plenáris vitájának elnapolását Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője javasolta.

Ezt megelőzően Şerban Nicolae, a PSD frakcióvezetője azt mondta: úgy látja, kollégái nem támogatják az RMDSZ törvénytervezetét.

„A PSD álláspontja e tervezet kapcsán az, hogy a jelenlegi formájában mi valószínűleg nem szavazzuk meg. Mi meghagytuk miden kolléga számára a szabadságot, hogy tetszés szerint szavazzon, de nem úgy vettem észre, hogy ennek a tervezetnek lenne támogatottsága. Ezért még tárgyalnunk kell róla” – mondta Nicolae, miután hétfőn találkozott Cseke Attilával.

Cseke Attila úgy nyilatkozott: az RMDSZ nyitott a párbeszédre, de a tervezethez ragaszkodik. Szerinte az ellenzék nacionalista légkört teremtett, amelyben „most nem lehetett a többséget biztosítani a törvénytervezet elfogadásához”.

„Úgy látjuk, hogy további párbeszédre van szükség a témában a román többséggel, ezért egyetértünk azzal, hogy törvénytervezetünk kerüljön vissza a szakbizottságokba. Ezáltal plusz időt és újabb párbeszéd lehetőséget biztosítunk a szenátusnak a viták lefolytatására, amennyiben erre igény mutatkozik” – mondta Cseke.

A törvénytervezet értelmében a magyar közösség tagjai igény szerint szabadnapot kaphatnak március 15-én, ha részt vesznek az ünnepi eseményeken. Március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek, a rendezvények megszervezésére pénzt különíthetnek el költségvetésükből. Az RMDSZ tervezetében az is szerepel, hogy a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban tűzze műsorra a megemlékezéseket.

A márciusban benyújtott törvénytervezetet júniusban vették elő sietve, mivel a PSD az RMDSZ támogatásával próbálta megbuktatni a Grindeanu-kormányt, a tervezet lefogadása pedig a bizalmatlansági indítvány támogatásának feltétele volt. A tárgyalások elbuktak, a tervezetet az azóta a képviselőházban elkaszált nyelvhasználati módosítással együtt levették a szenátus plénumának napirendjéről.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23555
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
A tanügyi szakszervezet arra figyelmeztet, hogy a romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába. Magas a szegénységben élők száma is.
Magyarul: vannak előnyei, ha valaki román, és a Székelyföldön lakik. Legalábbis első ránézésre. Mert azért kilóg a lóláb.
A milliárdos szerint ő homlokegyenest az ellenkezőjét képviseli migrációügyben, mint amivel a magyar kormány vádolja.
Ha jövőre kitör a román-magyar háború, a románok megint elmennek Budapestig. Aki ezt mondja: az Új Corneliu Vadim Tudor. Uszítós interjú. Csak erős idegzetű olvasóknak!
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!
Charles Manson 83 éves volt.
Milyen hatással lesz a centenárium a román-magyar viszonyra? Ez volt a fő témája egy Aradon megszervezett konferenciának is.
Az 1956-os forradalommal szimpatizáló lelkészt államellenes összeesküvés koholt vádjával ítélték halálra. A mai napig nem rehabilitálták, így tilos közterületen megemlékezni róla.
A hőmérséklet és a csapadék mennyisége sem fog jelentősen eltérni az előző évek átlagától.
Avagy esélyt jelent-e vagy veszélyt a centenárium a román-magyar kapcsolatokra. Transzilvanisták konferenciáztak Nagyváradon.
140 éve született Ady Endre, aki ha valamit megírt, az senkit se hagyott hidegen.
Betegsége miatt évekkel korábban visszavonult.
Jó, hogy néha valaki kimondja. Hogy ebben a párhuzamos államban például nem mindenért a magyarok a hibásak.