Nem lehet többé pap a kiskorúak megrontásával vádolt Cristian Pomohaci

Laikus teológusként azonban tovább tevékenykedhet.
Hirdetés

Örökre eltiltották a papságtól Cristian Pomohaci volt székelymosoni ortodox papot, aki laikus teológusként tevékenykedhet a továbbiakban – erről határozott a nagyszebeni érseki konzisztórium, majd a döntést az erdélyi ortodox érsekség zsinata is jóváhagyta – közölte pénteken a szebeni érsekség.

A döntés értelmében Cristian Dorin Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget, laikus teológusként viszont szociális-filantróp, kulturális, oktatási tevékenységeket folytathat, és énekesként is tevékenykedhet – írják a közleményben.

Az érseki konzisztórium döntése végleges és visszavonhatatlan, annak megfellebbezésére nincs lehetőség.

„Az érseki konzisztórium úgy ítélte meg, hogy a papi megbízatás, annak morális, dogmatikus és kanonikus követelményeivel együtt, túl nehéz feladat Cristian Dorin Pomohaci számára. Ezért az egyházon kívüli teljes szabad megnyilvánulás lehetővé tétele és peres ügyeinek megoldása – az egyház beavatása nélkül – érdekében az érseki konzisztórium mentesítette a papsággal járó nagy felelősség alól, és laikus teológusként ismeri el” – írja a közlemény.

Hirdetés

Július 28-án a gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa is Cristian Pomohaci-nak a papságtól való eltiltása mellett döntött, lehetőséget adva a papnak arra, hogy óvja meg a döntést az erdélyi érsekségen.

Egy kolozsvári hírportál júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen – állítólag – a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség.

Hirdetés