egyházi verdikt
csubakka
2017. október 6. péntek, 17:46
Laikus teológusként azonban tovább tevékenykedhet.

Örökre eltiltották a papságtól Cristian Pomohaci volt székelymosoni ortodox papot, aki laikus teológusként tevékenykedhet a továbbiakban – erről határozott a nagyszebeni érseki konzisztórium, majd a döntést az erdélyi ortodox érsekség zsinata is jóváhagyta – közölte pénteken a szebeni érsekség.

A döntés értelmében Cristian Dorin Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget, laikus teológusként viszont szociális-filantróp, kulturális, oktatási tevékenységeket folytathat, és énekesként is tevékenykedhet – írják a közleményben.

Az érseki konzisztórium döntése végleges és visszavonhatatlan, annak megfellebbezésére nincs lehetőség.

„Az érseki konzisztórium úgy ítélte meg, hogy a papi megbízatás, annak morális, dogmatikus és kanonikus követelményeivel együtt, túl nehéz feladat Cristian Dorin Pomohaci számára. Ezért az egyházon kívüli teljes szabad megnyilvánulás lehetővé tétele és peres ügyeinek megoldása – az egyház beavatása nélkül – érdekében az érseki konzisztórium mentesítette a papsággal járó nagy felelősség alól, és laikus teológusként ismeri el” – írja a közlemény.

Július 28-án a gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa is Cristian Pomohaci-nak a papságtól való eltiltása mellett döntött, lehetőséget adva a papnak arra, hogy óvja meg a döntést az erdélyi érsekségen.

Egy kolozsvári hírportál júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen – állítólag – a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23417
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.