Nézők a KMN zárógáláján augusztus 20-án a Főtéren | Fotó: KMN / KIss Gábor
miénk is a tér
szabot
2017. augusztus 24. csütörtök, 14:12
Mármint minden helyszínen összesen a tíz nap alatt. A borutcát nem lehet eléggé bővíteni, hiszti viszont idén nem volt.
Sikeresnek értékelik szervezői a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadását: a visszajelzések alapján mind a borutca átköltöztetése, mind az új, sétatéri pihenőövezet beváltotta a hozzá fűzött reményeket – írja a KMN mai közleménye. 
 
Szinte valamennyi program teltházzal zajlott, különösen a színház és a kiállítások iránt nőtt meg az érdeklődés a szervezők benyomása szerint, akik úgy becsülik, a főtéri koncertekre esténként 15-20 ezren látogattak ki, a 8. Kolozsvári Magyar Napok egész heti látogatottsága pedig meghaladja a 220 ezret. Az egyes rendezvényhelyszínek látogatottsági adatai még feldolgozás alatt állnak – áll a közleményben.
 
A több mint 500 programból 
 
A programok összesen 
  • 60 helyszínen 
  • közel 150 partner, 
  • 100 szervező és 
  • 150 önkéntes (a központi stáb és a részprogramok önkéntesei) 
közreműködésével valósultak meg.
 

Sikeresnek bizonyult az adománygyűjtés: 

a három infóstandnál és az EMKE sátorban összesen 23 680 lej, a színházsátorban 1 326 lej gyűlt össze, a végösszeg 25 006 lej. Az összeget a magyar történelmi egyházak szeptember közpén kapják meg, és szegénykonyha közös működtetésére fordítják.
 
Boros Misi koncertje – melynek meglepetésvendége Bogányi Gergely volt – is jótékonysági célt szolgált: a felajánlott adományokból a Nyilas Misi Alapítvány révén egy szerény körülmények között élő, de kiemelten tehetséges erdélyi magyar fiatal zenei tanulmányaira gyűjtöttek. A fiatal tehetség az összegyűlt adományoknak köszönhetően három évig ösztöndíjban részesülhet.
 

A Magyar Napok egyik szenzációjának számított, 

hogy három napig látogathatóvá vált a Román Nemzeti Bank helyi épületének díszterme, ahol Róth Miksa eredeti üvegmennyezete és mozaik díszítései láthatók. A szigorú biztonsági szabályozás miatt előzetes bejelentkezéshez kötött csoportos látogatásokon mintegy 700-an vettek részt, a programpont a román lakosság körében is népszerű volt.
 
A Budapesti Operettszínház először játszotta Erdélyben teljes szereposztással és szabadtéri nagyszínpadon A Csárdáskirálynőt, és az előadás az eső ellenére jó hangulatban telt, amiért a szervezők mind a művészeknek, mind a kitartó közönségnek külön köszönetet mondanak. Ahogy mindenkinek, akik segített a nagyszabású rendezvény lebonyolításában és népszerűsítésében: az önkénteseknek, civil partnereknek és intézményeknek, támogatóknak, médiapartnereknek és nem utolsó sorban a résztvevőknek.
 
Az már most biztos, hogy jövőre augusztus 19–26. között lesznek a Kolozsvári Magyar Napok, és folytatódik a rendezvény továbbgondolása.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22699
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.