Ez már biztos: Románia négymilliárd dollárt költ Patriot rakétákra

Novemberben már be is zsebelhetik az amerikaiak a vételár első részletét.
Hirdetés

Idén novemberben tervezik kifizetni az az Egyesült Államoktól vásárolt Patriot rakétavédelmi rendszer csaknem négymilliárd dolláros vételárának első részletét, miután eldőlt, hogy Románia ilyen rakétarendszert vásárol – derült ki Adrian Țuțuianu védelmi miniszter szerdai bukaresti sajtóértekezletén.

A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez.

A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.

Țuțuianu szerint még nem kezdődtek meg Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással.

„Románia a legkorszerűbb PAC-3 Plus konfigurációt szeretné beszerezni, amelyet mintegy 30 évig tartana szolgálatban” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a román védelmi ipar a rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek gyártásába is szívesen bekapcsolódna.

A Patriot rakétaelhárítási rendszer vásárlásáról sajtóértesülések szerint Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Az amerikai külügyminisztérium és a védelmi minisztérium jóváhagyásának bejelentése után a kongresszusnak elvileg harminc napja van arra, hogy adott esetben megvétózza a döntést.

Hirdetés

Amennyiben sikerül a beszerzés műszaki, pénzügyi feltételeit véglegesíteni, erről amerikai–román kormányközi megállapodás születik, amelyet a román parlamentnek is egy törvényben kell megerősítenie – magyarázta a miniszter. Erre számításai szerint októberben kerülhet sor, így lehetővé válhat, hogy Románia még idén kifizesse a vételár első részletét.

Az első rakétaüteg jövőre érkezhet meg az országba.

De mi is az a Patriot-rakétarendszer?
Az amerikai Patriot-rendszer tulajdonképpen egy föld-levegő rakéta, amit egy radar irányít a célra. Elsődleges feladata az ellenséges taktikai ballisztikus rakéták megsemmisítése. Az elnevezése – magyarul hazafit jelent – a Phased array Tracking Radar to Intercept on Target rövidítése, ami azt jelenti, hogy a rakétát röptében folyamatosan a célon tartja a radar.

A Patriot-rendszert az amerikai haderőben rendszeresítették az 1980-as években, először az 1991-es Öböl-háborúban vált széles körben ismertté. A fegyverrendszerből azóta vásárolt Németország, Kína, Görögország, Izrael, Japán Hollandia, Szaúd-Arábia, Kuvait, Spanyolország és az Egyesült Arab Emírségek.

Lengyelország után Románia a második közép-kelet-európai állam, amely saját Patriot-rendszert vásárlásáról ír alá megállapodást Washingtonnal. A varsói vezetés július elején írta alá a szerződést.

Hirdetés