Végre körözik a két hete megszökött Ghițát

Lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai.
Hirdetés
Távollétében előzetes letartóztatási parancsot adnak ki Sebastian Ghiță nevére – döntött csütörtökön a Legfelső Bíróság. Az erre vonatkozó kérést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyújtotta be. A döntés nem végleges, de végrehajtandó.
 
A vádhatóság arra hivatkozva kérte, módosítsák előzetes letartóztatásra a Ghiță ellen elrendelt hatósági felügyeletet, hogy a volt képviselő nem teljesítette utóbbi kényszerintézkedéssel járó kötelezettségeit: az üzletember két alkalommal is elmulasztott megjelenni a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőségen.
 
„Sebastian Ghiță rosszhiszeműségről tett tanúságot. Előre megtervezte a szökését. Arra utaló adataink vannak, hogy megszökött és elbújt, hogy kivonja magát a büntetőjogi felelősségre vonás elől” — indokolta a DNA kérését az ügyész, kérve az előzetes letartóztatási parancs kiadását, hogy körözést rendelhessenek el a volt üzletember ellen.
 
December 27-én a Legfelső Bíróság elutasította a DNA arra vonatkozó kérését, hogy távollétében előzetes letartóztatási parancsot adjanak ki Sebastian Ghiță nevére, ugyanakkor azonban fenntartotta az országelhagyási tilalmat, érvénytelenítve ezáltal az ennek feloldásáról szóló, december 16-án hozott ítéletet.
 
Az üzletember december 19-én jelent meg utoljára a Prahova megyei rendőrségen. 21-ére is beidézték kihallgatásra a Ponta-Blair ügyben, akkor azonban már csak ügyvédei jelentek meg az ügyészség székhelyén. A volt képviselőt azóta nem találják, hogy a decemberi választásokon már nem jutott be a parlamentbe, és nem élvez mentelni jogot.
 
A DNA egyébként azzal gyanúsítja, hogy Tony Blair 220 ezer eurós romániai konferenciázásával vásárolt magának képviselői mandátumot Victor Ponta akkori PSD-elnöktől. Az ellene felrótt vádpontok között befolyással való üzérkedés, megvesztegetés, zsarolás, jogosítvány nélküli vezetés is szerepel.

Hirdetés